"Yeniden yargılamada formül bulamadık"

"Yeniden yargılamada formül bulamadık"

Adalet Bakanı Bozdağ, Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda yeniden yargılama konusunda kaosa yol açmayacak formül gerektiğini söyledi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "TSK'ya kumpas kurulduğu" iddialarının ardından tartışılmaya başlanan yeniden yargılama konusunda kaosa yol açmayacak formül gerektiğini belirterek, "Bakanlık olarak önümüzü gören formül ortaya çıkaramadık" dedi.

Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu'nda, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın ÖSYM üniversite sınav sorularını kamuoyuyla paylaşmamasına ilişkin şikayeti ve yeniden yargılama konusunun hükümet tarafından gündeme getirilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmadığı eleştirisini yanıtladı.

ÖSYM'nin yaptığı sınavların sorularının Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkarıldığını anımsatan Bozdağ, bu konuda geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanı Ali Demir'i çağırarak bilgi aldığını söyledi.

ÖSYM'nin sınav sorularının kamuoyuyla paylaşılmasının doğru olduğunu ifade eden Bozdağ, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine getireceğini belirtti. Bozdağ, bu uygulamanın ortadan kalkması için ÖSYM sınavlarının sorularının Bilgi Edinme Kanunu kapsamında olmadığına ilişkin hükmün yasadan çıkarılması gerektiğini kaydetti.

"KAOSA YOL AÇABİLİRİZ"
Yeniden yargılama konusuna da değinen Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda kendilerine talimat verdiğini söyledi.

Bakanlık olarak önlerini gören adım atmakla sorumlu olduklarının altını çizen Bozdağ, şöyle konuştu:

"Değişik alternatifler bakanlığımıza önerildi, bakanlıktaki uzmanlar pek çok formül üzerinde çalışmalar yaptı. Formüllerin hiçbirinin geleceğini tam göremiyoruz. Uyguladığımızda ne gibi sonuçlar çıkar öngöremiyoruz. Yasal düzenlemeye tarih koyarsak ve Anayasa Mahkemesi iptal ederse bütün dosyalar kapsama girer, kaosa yol açabiliriz. Dosya numarasını versek bunun siyasal ağırlığı fazla olacak. Objektif kriteri hayata geçirme imkanımız gözükmüyor. Bireysel başvuru sürecinde Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararlar en sorunsuz yol gibi gözüküyor. AİHM süreci de var. Bu süreçler uzun. Kanun düzenlemesi kısa yol olabilir. Bakanlık olarak önümüzü gören formül ortaya çıkaramadık. Çalışmamızı sonlandırmadık, devam ettiriyoruz ama hukuk kaosuna yol açmayacak formüle ihtiyacımız var."