Nureddin Şirin

Nureddin Şirin

Yeni Suriye'nin Yönetimini Bu Fotoğraf mı Oluşturacak...?

İnternet üzerinden haber ve resim taraması yaparken, ABD Dışişleri eliyle oluşturulan "Suriye Ulusal Koalisyonu" yeni lider kadrosunun Fransa Cumhurbaşkanı ve Dışişleri bakanı ile Paris"te çektirdikleri anlamlı bir resimle karşılaştım.

Okuyucu kardeşlerimize kolaylık olsun diye, bu resimdekilerin kimler olduğunu sıfatlarıyla birlikte belirtelim öncelikle:

.

Soldan sağa: Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Riyad Seyf, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Şuheyr Attasi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Şeyh Muaz El Hatib ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius.



Şimdi bu fotoğraftan hareketle on nokta üzerinde duralım:

1- Fransa 1920"lerde Suriye"nin işgalcisi idi ve Suriye halkı Fransa"ya karşı kurtuluş mücadelesi vermişti.

2- Suriye"deki Esed yönetimin yıkılması amacıyla sürdürülen küresel operasyonun başındaki üç ülkeden biri Fransa. (Birincisi Amerika, İkincisi İngiltere ve üçüncüsü Fransa.)

3- Katar"ın başkenti Doha"da geçen ay yapılan "Suriye Dostları" zirvesinde oluşturulan Suriye Ulusal Kaolisyonu"nu hemen oracıkta ilk tanıyan ve uluslar arası topluma da koalisyonu hemen tanımaya çağıran ülke Fransa.

4- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı açıklamada Suriye muhaliflerinin kuracağı geçici hükümeti ilk tanıyan ülkenin Fransa olacağını söylüyor.

François Hollande 27 Ağustos 2012 tarihinde diyor ki: "Fransa Suriye muhalefetinden en kısa zamanda geçici bir hükümet kurmalarını istedi. Arap ortaklarımızla birlikte bu adımı hızlandırmaya çalışıyoruz. Muhalifler geçici hükümet kurduklarını bunu ilk tanıyan da Fransa olacaktır."

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca diğer ülkelerle birlikte Suriye içinde bir tampon bölge oluşturma planı üzerinde çalıştıklarını söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 13 Kasım 2012"de, Elysée başkanlık sarayında düzenlediği basın toplantısında ise şunları söylüyor:

"Ben bugün Fransa"nın Suriye Ulusal Koalisyonu"nu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını ilan ediyorum. Bu koalisyonu Beşar Esad rejimine son verecek, Demokratik Suriye"nin gelecekteki hükümeti olarak görüyoruz."

Resimdeki diğer isim Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Suriye Ulusal Koalisyonu"nun tanınmasının ardından gelen konunun Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması olduğunu belirterek " bu konuda koalisyon bizden istekte bulundu. Biz de Avrupalılarla koordineli bir şekilde bu noktada bir şeyler yapabiliriz."

Fransa Dışişleri Bakanı ayrıca bütün ülkelerin Suriye muhaliflerinin silahlandırılmasını istiyor.

Bunun üzerine İngiltere Başbakanı David Cameron da, Suriye muhaliflerinin silahlandırılması için bakanlıklar düzeyinde toplantı düzenlenmesini gündeme getiriyor.

5- Suriye Ulusal Koalisyonu Muaz el Hatib liderliğinde önce İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşmek için Londra"ya giderken, hemen ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmek üzere Paris"e geçiyor.

6- Bu fotoğrafın iki önemli kahramanı var; birincisi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ikincisi ise Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Muaz el Hatib. Bir aile fotoğrafı çektiriyorlar Paris"te.

7- Geçmişte Şam"daki Emevi Camiinde imam-hatiplik yapan, ilmi çalışmaları ile tanınan Şeyh Muaz el Hatib, geçen yıl kendi resmi sitesinde yayınlanan "Uluslar arası Politika"nın Mezhep Çatışmasını Kışkırtmadaki Rolü ve Mezhepçilik Karşısında İslami Bilinç" başlıklı siyasi bir analizinde ise şöyle diyor:

"Fransa"nın ülkemizdeki açgözlü hevesleri hala canlıdır ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Bu hevesler Fransız siyasetinin mühendislerinden birinin sözleriyle en iyi anlamlandırılabilir: Fransa sadece Fransa"da değildir. Fransa"nın kökleri neredeyse, ordusu nerede görkemli zaferler elde etmişse ve Fransız bayrağı nerede dalgalanmışsa oradadır."

Şeyh Muaz el Hatib düne kadar bu şekilde tanımladığı Fransa"yı bugün "Suriye halkının baş dostu" olarak görüyor ve Suriye Ulusal Koalisyonu"nu ilk tanıyan ülke olması itibariyle de Fransa"ya minnettarlığını bildirdikten sonra, Suriye muhalefetine gelişmiş silahların verilmesini talep ediyor.

8- Acaba Suriye muhalefeti, gerçekten Amerika, Fransa ve İngiltere"nin Suriye halkının özgürlüğünün peşinde olduğunu mu düşünüyor?

9- Amerika, İngiltere ve Fransa"nın Suriye muhaliflerine bu denli destek vermesi, Batı"nın Ortadoğu"daki emperyalist hesaplarını göstermiyor mu? Ve Suriye muhalefeti ABD, İngiltere ve Fransa"nın kanatlarında gelecek bir özgürlüğü, Suriye halkının özgürlüğü olarak mı görecek?

10- Acaba Sayın Muaz el Hatib"in bir yıl öncesinde kendi sitesinde yayınladığı o analizindeki Fransa ile bugünkü Fransa birbirinden farklılık mı arzediyor?

video

.

.

.

 

velfecr

Bu yazı toplam 1936 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar