YENİ HÜKÜMET KURMA SÜRECİ  NASIL İŞLEYECEK ?

YENİ HÜKÜMET KURMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK ?

Yeni hükümet kurma çalışmaları ise seçim sonuçlarının kesinleşmesi ile başlayacak.

Yeni hükümet kurma çalışmaları ise seçim sonuçlarının kesinleşmesi ile başlayacak.

Sonuçların Resmi gazete'de yayınlanmasından beş gün sonra yeni parlamento ilk toplantısını yapacak ve milletvekilleri yemin edecek. Yemin töreninin ardından Erdoğan, yeni hükümeti kurmak üzere TBMM'den bir milletvekilini, büyük ihtimalle de seçimden birinci parti olarak çıkan AKP'nin genel başkanı Davutoğlu'nu görevlendirecek.

Anayasaya göre cumhurbaşkanının görevlendirmesinin ardından geçecek 15 gün içerisinde,görevlendirilen vekilin hükümet kuramaması halinde bu görevi Erdoğan'a iade etmesi gerekiyor.Yerleşik teamüllere göre cumhurbaşkanları bu durumda milletvekili sayılarına göre sırayla parti liderlerini hükümet kurmakla görevlendirebileceği gibi, aynı kişiyi bir kez daha, ya da 550 milletvekilinden herhangi birini görevlendirme yetkisi bulunuyor.

Anayasaya göre c, ilk görevlendirmenin ardından 45 gün içerisinde hükümet kurulamamasıdurumunda ülkeyi üç ay içerisinde erken seçime götürebiliyor.

BUGÜN YA DA YARIN İSTİFASINI SUNMASI BEKLENİYOR

Davutoğlu'nun teamüller gereği istifasını bugün ya da yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunması ve Erdoğan'ın da yeni hükümet kurulana kadar Davutoğlu'ndan görevine devam etmesini istemesi bekleniyor. 

Sonuçların Resmi Gazete'de yayınlanmasından beş gün sonra yeni parlamento ilk toplantısını yapacak ve milletvekilleri yemin edecek. Yemin töreninin ardından Erdoğan, yeni hükümeti kurmak üzere TBMM'den bir milletvekilini, büyük ihtimalle de seçimden birinci parti olarak çıkan AKP'nin genel başkanı Davutoğlu'nu görevlendirecek.

Anayasaya göre cumhurbaşkanının görevlendirmesinin ardından geçecek 15 gün içerisinde görevlendirilen vekilin hükümet kuramaması halinde bu görevi Erdoğan'a iade etmesi gerekiyor. Yerleşik teamüllere göre cumhurbaşkanları bu durumda milletvekili sayılarına göre sırayla parti liderlerini hükümet kurmakla görevlendirebileceği gibi, aynı kişiyi bir kez daha, ya da 550 milletvekilinden herhangi birini görevlendirme yetkisi bulunuyor.

Anayasaya göre c, ilk görevlendirme nin ardından 45 gün içerisinde hükümet kurulamaması durumunda ülkeyi üç ay içerisinde erken seçime götürebiliyor.