Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Yeni Bretton Wood’s

Ve yarın ABD seçimlerinin sonucu belli olacak!? Bana kalırsa hemen bir sonuç alınmayacak. Sonuca ilişkin tartışmalar ve bu tartışmaların sebeb olacağı sosyal olaylar ülke gündemini uzun süre meşgul edecek.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın geçenlerde, Dünya Bankası ile ortak düzenledikleri yıllık toplantıda “Yeni bir Bretton Woods anındayız” çıkışı ile dikkat çekmişti. Biliyorsunuz Bretton Woods, 2. Dünya Savaşı’nın sonrası ABD ve dolar merkezli yeni uluslararası para sistemi ve IMF’nin doğduğu yerdi.  Bu açıklama, beraberinde FED ve LIBOR’un da yeniden yapılandırılması anlamına gelmektedir. Dahası, para değişecekse, bankacılık düzeni de değişecek. Merkez Bankaları da yeniden yapılandırılacak. Bu sürecin başında “metal ve kağıt para” da kademeli olarak piyasadan çekilecek.

Kripto para döneminin başındayız. Kağıt paranın kripto paraya dönüştürülmesi  sırasında, göreceksiniz, ABD birçok banka, şirketin ve kişilerin elindeki dolar stoklarının birçoğunun kayıtdışı para, kara para: uyuşturucu ve silah parası olduğu iddiası ile karşılığının ödenmesinin reddedilmesi ile bu paralar sahiplerinin elinde çöpe dönüşecek. Ve ayrıca, ABD mesela Çin’e Covid sebebi ile ABD’deki ölümleri bahane ederek yüz milyarlarca dolarlık tazminat cezası yazabilir. Ve bu cezaları kaynağından kesebilir. Tabii yargı yoluna başvurabilirsiniz, ama sonuç, paradan vazgeçmenizden daha vahim sonuçlar doğurabilir..

Bakın, bu IMF ve Dünya Bankası, BW’ta şekillenen para sisteminin diğer ülkelere dayatılması için bir regülasyon, oryantasyon sistemi olarak kurgulanmıştı. Yani bunlar finans sisteminin içindeki sureti haktan görünen Truva atları idi. O gün, savaş sonrası, o para sistemini dünyaya anlatırken  barış ve refah vaad ediyorlardı. Barış ve refah, oltaya takılan yem, ya da zehiri gizlemek için üstüne dökülen bal’dı.

1944 yılında BW / Bretton Woods’da yapılan BM Para ve Finans Konferansı ardından ilk itiraz 1968’de Fransa’dan gelse de BW lobisi, ABD, 1971’de dolarda altın standardını bırakmasının ardından Charles de Gaulle’e karşı  “68 olayları” ile ciddi bir zafer kazandı. 

2. Dünya savaşının ardından 1 Kasım 1955’de Kuzey Vietnam, Güney Vietnam, Kamboçya, Laos’da “Vietnam Savaşı olarak bilinen savaş başladı. 1944 BW anlaşmasından 10 yıl sonra gelen 2. Çinhindi savaşı 30 Nisan 1975’de sona erse de ABD  savaş devam ederken doların altın standardını kaldırmıştı.

Bugün ise ABD 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebeb olduğu iddia edilerek üretilen korku pandemisinin, dünya ekonomisinde ciddi bir krize sebeb oldu. Dünya gelirinin Covid sebebi ile 12 trilyon dolar civarında değer kaybettiği söyleniyor. Ve daha önce BW sürecinde söyledikleri gibi, uluslararası bir krize karşı, refah ve güvenliğin korunabilmesi için uluslararası dayanışma ile yeni bir uluslararası düzenin ve ortak  finans politikalarının benimsenmesinden söz ediyorlar. 

 1 Temmuz 1944-22 Temuz 1944 arasında BW’da düzenlenen BM Para ve Finans Konferansının ardından 2 yıl sonra 19-22 Temmuz 1946 tarihlerinde New York’ta düzenlenen BM Uluslararası Sağlık Konferansı’nda “Gıda ve Tarım Örgütü” (FAO), “Uluslararası Çalışma Örgütü” (ILO), “BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü” (UNESCO), OIHP (Paris merkezli) “Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu”, PAHO, Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu kurulması kararlaştırıldı. Paris’te başlayan 1968 olayları, Kapitalist sistemin, sadece sermaye grublarını değil, sermaye, bürokrasi ve mediayı, STK’ları da sağ ve sol olarak etkin şekilde kontrol ettiklerini gösterdi. 

Bu arada “Rockefeller Vakfı” temsilcileri “Dünya Sağlık Örgütü anayasası”nı oluşturuyordu. Biliyor olmalısınız doların sahibi FED de bu ailenin kontrolündedir. Dolar da dahil, tüm dünya paralarının değeri ve faizi de LIBOR kriterlerine göre (+-) olarak belirlenir. LIBOR ise Rothschild ailesine bağlıdır. DSÖ Anayasası 22 Temmuz 1946 tarihinde imzalanmıştır. Bugün de DSÖ’ye en fazla mali yardımda bulunan vakıf Bill Gates Vakfıdır. Bu uluslararası sözleşmeleri hazırlayan kuruluşlar ve lobiler aynı zamanda “norm koyucu” örgütlerdir. Bu sözleşmelere dayalı örgütler ise “Norm denetleyici” örgütlerdir. Bu sistemin adı, kökleri Vestfalya anlaşmasına dayanan “Uluslararası düzen”dir.

Şimdi, yeni yeni dillendirilmeye başlayan “Yeni Normal” ve “Great Reset”i, bu çerçevede düşünmek gerekiyor.

2. Dünya Savaşı’ndaki sonrası yaşanan kaosu kullanarak biri emrivakilerle, haydutluk diyebileceğimiz  yeni bir düzen kurdular. Ve soğuk savaş başladı.  Aynı ülkenin çocuklarını birbirine kırdırdılar. Bretton Woods bu ortamda hayat buldu. Yeni Ekonominin modeli Keynes modeli idi. Bugün Malthus’dan yola çıkıp, sağlık bahanesi ile HES Kodları ile başlayıp, bileklik ve Chiple dijital köleliğinin yollarını açıyor birileri. LGBT ve İstanbul sözleşmesi gibi senaryolarla insanlık tehdit altına alınmaya çalışılıyor. Aileyi, din, ahlak ve geleneği yok etmek, kökünü kazımak istiyorlar. Sonuçta ölümü gösterip, kısırlaştırmaya razı etmek istiyorlar.

Yakında sanal paraya geçecekler. Bankacılık sistemi ve borsa yeniden dizayn edilecek. “Yeni Normal”den önce Great reset dönemi var. Sanal paranın altyapısı hazır gibi. Sanal cüzdanlar da hazır. Blockchain de. Kayıtdışı para da izlenebilir kripto para da hazır. 

Şeytan fazla mesai yapıyor. Selâm ve dua ile.

Bu yazı toplam 686 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar