Yemen’de Suudiler için Şoke Edici Gelişme

Yemen’de Suudiler için Şoke Edici Gelişme

Cenevre görüşmelerinin Suudilerin müdahalesi sebebiyle sonuçsuz kalması üzerine Yemenli siyasi grupların Suudi Arabistan’ı çıkmaza sokacak bir müzakere süreci başlattığı bildirildi.

El Meyadin televizyonu, Yemenli siyasi grupların cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturulması ve teknokrat hükümeti kurulması için görüşmeler yaptığını bildirdi.
 Mansur Hadi’nin 22 Ocak’ta cumhurbaşkanlığından istifasından sonra Ensarullah Hareketi, diğer siyasi gruplara ülkedeki yönetim boşluğunun doldurulması için cumhurbaşkanlığı kurulmasını önermişti.
 Diğer siyasi grupların cumhurbaşkanlığı kurulu konusunda Husilerle anlaşmaya vardığının açıklandığı 20 Şubat’ta Mansur Hadi Sana’daki cumhurbaşkanlığı sarayından ayrılarak doğum yeri olan Aden’e gitmiş, 25 Şubat’ta da istifasını geri aldığını belirterek yeniden cumhurbaşkanı olduğunu açıklamıştı.
 El Meyadin’e açıklama yapan kaynaklar, kuzey ve güney Yemen’deki siyasi partiler, Cenevre görüşmelerinin Suudilerin müdahalesi sebebiyle başarısızlıkla sonuçlanması üzerine cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturulması ve teknokrat hükümeti kurulması konularında müzakere başlattılar.
 Ülkedeki siyasi boşluğun, Suudilerin saldırılarının ve  uyguladıkları ablukanın sürmesinin ve Cenevre görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının Yemen’deki siyasi grupları, cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturma ve teknokrat hükümet kurmaya sevk ettiği belirtilirken Ensarullah Hareketi ile güney Yemenli liderlerin de Umman’ın başkenti Maskat’ta müzakere yaptıkları bildirilmişti.
  
 Kaynak : YDH