Yemen'de Görüşmeler Başlıyor

Yemen'de Görüşmeler Başlıyor

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, müzakerelerin silahlı gruplar ve milislerin çekilmesi, ağır silahların devlete teslim edilmesi, geçici güvenlik düzenlemeleri...

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'de yeniden başlayacak müzakereler için tüm tarafların anlaştığını ve görüşmelerin beş başlık altında yapılacağını söyledi.
Ahmed, BM'de düzenlediği basın toplantısında, 18 Nisan'da Kuveyt'te başlayacak Yemen müzakerelerine ilişkin detaylı bilgiler verdi.
Müzakerelerin beş başlık altında gerçekleşeceğini belirten Ahmed, bunların, silahlı gruplar ve milislerin çekilmesi, ağır silahların devlete teslim edilmesi, geçici güvenlik düzenlemeleri, devlet kurumlarının restore edilmesi ve siyasi diyaloğun yeniden başlayarak tutukluların durumlarının görüşülmesi için komite kurulması olduğunu bildirdi.
Taraflardan bu beş başlık için 3 Nisan'a kadar pozisyonlarını iletmelerini istediğini kaydeden Ahmed, bu başlıkların her birini müzakere edecek komiteler oluşturulacağını ifade ederek, "Müzakerelerin hedefi, kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak ve kapasıycı siyasi diyaloğu başlatmak." dedi.
Müzakerelerin yüz yüze olmasını planladıklarını anlatan Ahmed, 10 Nisan'da çatışmaların durmasıyla ülke genelinde ihtiyaç içindeki tüm noktalara kesintisiz insani yardım ulaştırılmasını da hedeflediklerini belirtti.
"Tüm taraflara gerilimi ve çatışmaları artıracak eylemlerden sakınmaları çağrısı yapıyorum. Böylece çatışmaların durması kararına yardımcı olunmasını istiyorum." ifadelerini kullanan Ahmed, siyasi çözüm için tüm tarafların konuya "iyi niyetle" yaklaşmasını beklediğini de dile getirdi.
İsmail Veled Şeyh Ahmed, çatışmaların durması ve müzakerelerin yeniden başlaması için iki tarafla da temasa geçtiğini ve hem Sana'da bulunan Husiler hem Riyad hem de Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin bu konuda mutabık olduğunu ve Yemen'de artık çözüm zamanının geldiği konusunda fikirbirliği olduğunu söyledi.
BU SON ŞANS
Ahmed, 10 Nisan gece yarısı başlayacak çatışmaların durması konusuna da açıklık getirerek, "Çatışmaların durması, tarafların tüm ülke genelinde her türlü çatışma ve husumetten uzak durmalarını içeriyor." diye konuştu.
Tüm tarafların müzakerelere müdahil olmasının sağlanması için tarihi bugüne kadar ertelemek zorunda kaldıklarını ifade eden Ahmed, taraflar üzerinde etkisi olan tüm çevrelerden de destek beklediklerinin altını çizdi.
Yemen'deki sorunun biran önce çözülmesi gereğini vurgulayan Ahmed, "Yemen'deki savaş, ülkenin ve bölgenin geleceğine onarılamayacak zararlar vermeden sona erdirilmeli. Bu bizim son şansımız." dedi.
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'in çeşitli kentlerinde Husiler ve onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı güçler arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon da hava operasyonlarıyla Cumhurbaşkanı Hadi'ye destek veriyor.
Çatışmaların başından beri ülkede yaklaşık yarısı sivil 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, ülke nüfusunun yüzde 80'inin ise bir şekilde insani yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.
Sorunun çözümü için Aralık ayında İsviçre'de başlayan müzakereler askıya alınmış, daha sonra kararlaştırılan 14 Ocak tarihi de anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti.
Kaynak: World Bulletin