Yemen'de çatışmalar şiddetleniyor

Yemen'de çatışmalar şiddetleniyor

Yemen'in kuzeyinde güvenlik güçleriyle Husi militanları arasında çıkan çatışmada 30'u Husi mensubu olmak üzere, 40 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yemen'in kuzeyindeki Cevf ilinde güvenlik güçleri ile Husiler arasında çıkan çatışmada 40 kişinin öldüğü bildirildi. 

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ülkenin kuzeyindeki Cevf iline bağlı El-Gil ilçesinde Yemen ordusuna destek veren aşiretlerin oluşturduğu Halk Savunma Komiteleri ile Husi Ensarullah Hareketi militanları arasında çıkan şiddetli çatışmada 40 kişi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybedenlerden 10'unun "Halk Savunma Komiteleri"ne bağlı silahlı aşiret üyeleri ile ordu güçlerinin olduğu belirtilirken, 30'unun ise Husi militanı olduğu belirtildi. 

Yemen'in kuzeyindeki Cevf kenti birkaç aydan bu yana  Husiler ile "Halk Savunma Komiteleri'ne" bağlı silahlı aşiret üyeleri ve Yemen ordusu arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. 

Husi ilerleyişi sürüyor

Husilerin merkezi olarak kabul edilen Sa'da'dan ilerleyerek 8 Temmuz'da Amran vilayetini kontrolü altına almış o tarihten bu yana da başkent Sana'ya doğru yönelmişti. Husilerin Amran kentinden sonra Ağustos ayında başkent Sana'ya girmeleri Yemen siyaset çevrelerinde dış destekli bir darbe girişimi şeklinde değerlendiriliyor. 

AA

Sahip olduğu doğalgaz ve petrol kaynaklarıyla ülke bütçesine en çok gelir sağlayan kenti Marib'e yakın olması nedeniyle Cevf stratejik önem taşıyor.

Husilerin başkentin kuzeyindeki Amran kentinden sonra Cevf'i ele geçirmeleri durumunda Sana kuzeyden kuşatılmış olacak.