Yemen Savaşında  4 Yılda 607 Milyar Dolar!

Yemen Savaşında 4 Yılda 607 Milyar Dolar!

İspanya merkezli bir araştırma merkezi tarafından yayımlanan rapor, Yemen savaşıyla ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu.

İspanyol Dellas Barış Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen araştırma, Avrupa ve Amerika merkezli çok sayıda kurumun, Yemen’e dayatılan savaşa verdikleri dudak uçuklatan mali desteği ortaya çıkardı.

Rapora göre, 2015-2019 yılları arasında yüzlerce finans kurumu, Yemen’e saldıran Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ordusunun başta gelen firmalarına toplam 607 milyar dolar tahsis etti. Araştırmada bahsedilen 50 kuruluş arasında BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citigrup gibi bazı büyük Amerikan bankaları bulunuyor.

Ayrıca bu 50 kuruluşun arasında, Alman Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas Ucredit, Fransız sigorta şirketi AXA, iki büyük İspanyol bankası BBVA ve Banco Santander ve SEPI küresel fonu yer alıyor.

Raporda, sadece adı geçen İspanyol bankalarının, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a ihraç edilen silahları üreten 9 şirkete yaklaşık 8.6 milyon dolarlık fon aktardığı belirtiliyor. Bu fonlamadan yararlanan şirketler arasında ise Airbus, Boeing, General Dinamik, Leonardo, Navantia, Raytheon Teknoloji, Rolly-Royse Holdingleri, Tales Grup ve Rheinmetal yer alıyor.

Raporda, dünyanın farklı bölgelerinden 25 ülkenin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine silah yardımı yaptığı ifade edildi. Bu 25 ülkenin koalisyon güçleri safında, Yemen’de savaşa katılmış olduğu vurgulandı. 25 ülkenin arasında bütün alışverişin %72.2’sine tekabül eden oranıyla Amerika yer alıyor. ABD’yi %21.9’luk oranla Avrupa Birliği ülkeleri takip ediyor. Bu süreçte 80 silah şirketi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine ihracat yaptı.

Suudi Arabistan ve BAE’ye ihraç edilen silahlar ağırlıklı olarak %48.7’lik oranla uçak gibi hava araçları, %19.5’lik oranla füzeler, %14.6’lık oranla zırhlı araçlar ve %7.6’lık oranla hava savunma sistemlerinden oluşuyor.

Raporda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin araştırmasına işaret edilerek, şu anda Yemen’de 7 milyondan fazla insanın temel gıda malzemelerine erişemediği ve 4 milyon insanın da yerlerinden edilmiş olduğu ifade edildi.