"Yemen Savaşı İç Savaş Değil..."

"Yemen Savaşı İç Savaş Değil..."

Yemen savaşına ilişkin BM’nin sabotajlarını eleştiren Yemen Dışişleri Bakan Yardımcısı, bu savaşın bir iç savaş değil, yerel paralı askerlerin yardımıyla yapılan bir dış saldırı olduğunu belirtti...

 

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-Azizi düzenlediği basın toplantısında Yemen'deki son siyasi gelişmelerden bahsetti. 

Hüseyin el-Azizi şu ifadelerde bulundu: ‘BM'nin San’a'dan ateşkes talebi gerçekçi değildir çünkü iki taraf arasında bir savaş var ve her iki tarafın da böyle bir talepte bulunması gerekiyor. Bu, San’a tarafından yapılan ilk fırlatma değildi ve San’a, şimdiye kadar savunma ve cevap verme hakkını tam olarak kullanmadı. Birleşmiş Milletler bunu anlamalıdır. 

Yasaklanmış silahların kullanılması ve Yemen halkına karşı uluslararası suçlar da dahil olmak üzere her türlü savaş ve kuşatma Yemen halkına karşı kullanıldı ve Birleşmiş Milletler hepsine sessiz kaldı. BM’nin Yemen temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nde gerçekleri çarpıttı ve Suudi Arabistan'ın San’a'yı hedef alınmasının Suudi topraklarının hedef alınmasına yanıt olduğunu söyledi. Bu, Yemen Temsilcisinin kendisinin dünyadan daha iyi bildiği bir yalandır. 

Birleşmiş Milletler'in, Marib'deki paralı askerlerin yerlerinden edilenler ve onların başka yerlere salıverilmeleri hakkında anlattıklarını kabul etmesinden üzüntü duyuyoruz. Bu şüpheli bir konudur. 

BM, Yemen'deki gerçeklerden kaçıyor. Yemen savaşı, bir iç savaş değil, iç paralı askerlerin yardımıyla yapılan bir dış saldırıdır. Yemen bu savaşı başlatmaya karar vermedi, bu savaşın ilanı yabancı bir başkent tarafından yapıldı ve bu savaşın askeri komutanlığı Yemenli olmayan dış güçlerin elindedir. Bu savaşta bulunan Yemenli unsurlar sadece, önceden belirlenmiş bir çerçevede savaşan ve bu savaşın bedelini alan paralı askerlerdir. 

Yemenli paralı askerler, Yemen'de savaş veya barış konusunda karar vermeyen, Birleşmiş Milletler'in dayatmak istediği hayali bir taraftır. Bu savaşta gerçek ve etkili taraflar aracılığıyla barış sağlanmalıdır. Henüz barış konusunda doğru bir görüş almadık. 

Gemiler ve el Hudeyde limanı meselesi İsveç anlaşmasında çözüldü ve BM Temsilcisi geldi ve endişesini dile getirdi ve bunu bir sonraki müzakereye erteledi.’ 

Yemen’in bu hükümet yetkilisi, BM Temsilcisini insan hakları meselesini siyasetle karıştırmak ve insan haklarını siyasi kazanç için bir araç olarak kullanmakla suçladı. 

Hüseyin el-Azizi basın toplantısının sonunda, San’a'daki mülteci kampında meydana gelen yangına değinerek şunları söyledi: ‘Bu olay için çok üzgünüz ama bu olayın kurbanlarının sayısı abartılıyor ve siyasi olarak kullanılıyor. 

Yaşanan yangında ölü sayısı 44 idi ve çoğu hastaneden taburcu edilen 193 kişi yaralandı ve olayın nedeniyle ilgili soruşturma devam ediyor.’ 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), yaklaşık on gün önce, Yemen’in başkentindeki bir mülteci kampında yangın çıktığını ve çok sayıda göçmenin hayatını kaybettiğini ve yangının nedeninin hala bilinmediğini açıkladı.

rast