'Yemen halkı Ramazan AyındaBarışı Yaşayabilmeli'

'Yemen halkı Ramazan AyındaBarışı Yaşayabilmeli'

BM Genel Sekreteri Ban, Ramazan ayının insanların barış, uyum ve uzlaşı için dua ettiği bir ay olduğunu belirterek, Yemen'de en az iki haftalık ateşkes çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ramazan ayına girerken Yemenlilere insani yardımların ulaştırılması gerektiğini belirterek, Yemen'de en az iki haftalık ateşkes çağrısında bulundu. 

Ban, BM Cenevre Ofisi'nde Riyad delegasyonu ve Yemen'deki barış sürecine destek olan ülkelerin temsilcileriyle ayrı ayrı görüştü.

Toplantıların ardından basın toplantısı düzenleyen Ban, Yemen hükümeti temsilcileriyle çok yapıcı bir görüşmede bulunduğunu, daha sonra da barış sürecine destek veren ülkelerin Yemen büyükelçilerini bilgilendirdiğini söyledi. 

Husilerin henüz Cenevre'ye gelmediklerini ifade eden Ban, "Bu sabah amacımız, ortak bir toplantı yapmaktı, ancak lojistik sorunlar nedeniyle bu mümkün olmadı. Diğer tarafın yolda olması ve ilerleyen saatlerde görüşmelere katılacak olması memnuniyet verici. Onların gelişini maalesef bekleyemiyorum. Yemen özel temsilcimle görüşecekler" dedi. 

"Bugün Yemen'in varlığı tehlikede, taraflar birbiriyle kavga içinde ve Yemen yanıyor" diyen Ban, taraflara savaşa son vermesi ve barış sürecini başlatması çağrısında bulundu. 

 Yemen halkının yüzde 80'inin insani yardıma muhtaç olduğunu ve kaybedilecek bir dakikanın dahi olmadığına dikkati çeken Ban, "Yemen'deki savaş, dünyanın en acımasız teröristlerini güçlendiriyor. Bölge, Suriye ile Libya'dakine benzer yeni bir açık yaraya dayanamaz" ifadelerini kullandı. 

Ramazan ayına girerken Yemenlilere insani yardımların ulaştırılmasının önemine işaret eden Ban, "En az iki haftalık insani ateşkes yapılması gerektiği vurguladım. Ramazan insanların barış, uyum ve uzlaşı için dua ettiği bir ay ve  Yemen halkı daramazan ayında barışı yaşayabilmeli" dedi. 

 Ban, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkındaki yakalama emriyle ilgili bir soruya da "Bu, çok ciddiye aldığım bir konu. UCM kararına saygı duyulmalı ve yerine getirilmeli" yanıtını verdi.