Yemen Ensarullah Heyeti ve Griffiths İsveç'te

Yemen Ensarullah Heyeti ve Griffiths İsveç'te

Yemen Ensarullah heyeti ve BM genel sekreterinin Yemen özel temsilcisi Martin Griffiths, Yemen barış müzakereleri için İsveç'e gittiler.

 

BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffith ve Yemen Ensarullah hareketi heyetinin yarın yapılması beklenen Yemen Barış Müzakereleri'ne Yemen'in diğer taraflarıyla aynı masaya oturacakları ve Yemen buhranına son vermeyi ele alacakları bildiriliyor.

BM Özel Temsilcisi Martin Griffiths, İsveç’teki barış görüşmelerine katılacak Ensarullah heyetine eşlik edecek.

BM Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, Perşembe günü başlayacak Yemen barış müzakerelerinden umutlu olduğunu belirtti.

"Burası felaketin eşiğindeki bir ülke değil ama felaketin içinde bir ülke." diyen Beasley, ziyarete ilişkin BM Güvenlik Konseyini (BMGK) bilgilendirdiğini ifade etti.

Beasley, ülkede 8 ila 12 milyon kişinin de ileri derecede açlığın eşiğinde olduğuna dikkati çekerek, 29 milyonluk Yemen'de 18-19 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşadığına vurgu yaptı.

Geçen yıl dünyanın gündemini ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) oluşturduğunu dile getiren Beasley, bu yıl ise Yemen'de insani yardımlar açısından olumlu gelişmeler yaşandığını ve bunun kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

Beasley, son haftalarda çatışmaların tırmanışa geçtiği Hudeyde'nin "Amerikan kovboy filmlerindeki gibi hayalet bir kente dönüştüğünü" ifade ederek, "(Hudeyde'nin) Tam anlamıyla terk edilmiş bir kasaba olduğunu söylemek istiyorum." diye konuştu.

İsveç'te yapılacak müzakerelerden umutlu olduğunun altını çizen Beasley, insani konulara ilişkin baskıların sonuç verdiğini ve tarafların bir araya gelmesinin önemine işaret etti.

Bilindiği gibi daha önce de Yemen'de buhrana son vermek için bir çok barış müzakereleri düzenlenmiş ama Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'e saldırılarını sürdürmesinden dolayı o oturumlar bu zamana kadar olumlu sonuç vermemişti.

Bilindiği gibi Arabistan öncülüğündeki Yemen'e saldırına koalisyon güçlerinin mart 2015'ten bu yana düzenledikleri saldırılarda bu zamana kadar en az 14 bin Yemenli sivil ölürken onbinlercesi yaralandı, milyonlarcası da evinden barkından oldu.

 

parstoday