Yemen Direnişi: Uluslararası ve BM Örgütleri Yetkilileri İkiyüzlü

Yemen Direnişi: Uluslararası ve BM Örgütleri Yetkilileri İkiyüzlü

"Kontrolümüzdeki bölgelerde bulunan uluslararası ve BM örgütleri yetkilileri, istihbarat teşkilatları ile işbirliği yapıyor. İkiyüzlülükle, bize ait bilgi, veri ve koordinatları insani çalışma adı altında hükümeti destek veren koalisyon güçlerine satıyor"

Halk Direnişi Husiler, kendilerini faaliyetlerine engel olmakla ve ihtiyaç sahiplerinden yardımları çalmakla suçlayan Dünya Gıda Programı’na (WFP) yönelik baskılarını arttırmaya devam ediyor.

Söz konusu baskılar neticesinde WFP, Husilerin kontrolündeki bölgelerde faaliyetlerini kısmi olarak askıya aldığını duyurmuştu.

Husilerin Yemen müftüsü Şemseddin Şerafeddin WFP'nin casusluk ve haberleşme aracı olduğu yönündeki fetvayı, Başkent Sana’daki bir camideki hutbesinde verdi. Hutbeyi Husilere ait el-Mesire televizyonu da yayınladı.

Söz konusu fetva, Abdurrabbu Mansur el-Hadi yönetimindeki hükümet tarafından sert bir şekilde kınandı. Fetvanın içeriği ise, başta örgüt sözcüsü Muhammed Abdusselam ve Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi olmak üzere grubun önde gelen liderlerinin açıklamalarıyla uyum arz ediyor.

Muhammed Ali el-Husi Twitter'da yapmış olduğu son açıklamada, WFP’nin politik davrandığını ve insanları Husilere karşı kışkırtmak için yiyecekleri bir silah olarak kullandığını ileri sürerek programa saldırıda bulundu. Ayrıca WFP’nin ihtiyaç sahiplerine, örgüte karşı provoke edici mesajlar attığını da iddia etti.

WFP’nin, Husilerin kontrolündeki bölgelerde yapılan insani yardım hırsızlığını önlemek için oluşturmak istediği veri tabanlı parmak izi tarama sistemine karşı çıkan grup lideri, bunun toplumun geleneğine aykırı olduğunu ve kanunları ihlal ettiğini söyledi.

Öte taraftan örgüt sözcüsü Muhammed Abdusselam ise "Kontrolümüzdeki bölgelerde bulunan uluslararası ve BM örgütleri yetkilileri, istihbarat teşkilatları ile işbirliği yapıyor. İkiyüzlülükle, bize ait bilgi, veri ve koordinatları insani çalışma adı altında hükümeti destek veren koalisyon güçlerine satıyor" ifadeleriyle başka bir iddiayı da öne sürdü. Husilerin açıklamalarına tutarlı olarak müftü de Dünya Gıda Programı’nın hükümetin çıkarını gözettiğini ifade etti.

WFP’nin Başta ABD olmak üzere batılı ülkelere, milislerin koordinatlarını bildirmek için Sana ve Hudeyde’de istihbarat rolü üstlendiği iddiasıyla fetvasını yayınladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Yemenli gözlemcilere göre, bahsi geçen fetva ile Husi grubu casus ve muhbir olmaları iddiasıyla yüzlerce gıda programı çalışanını hedef alabilecek. Bu gidişatın, Husiler ile WFP arasındaki giderek kötüye giden krizi tırmandıracağı da düşünülüyor.

Aynı bağlamda Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani kışkırtıcı olduğunu ifade ettiği fetvaya dair Twitter'da yapmış olduğu açıklamada "Husilerin atadığı sözde Müftü Şemseddin Şeraffeddin’in açıklamalarını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Enformasyon Bakanı el-İryani Husilerin, WFP’ye yönelik çıkışını Yemen’deki insani yardım çalışmalarında görev alan uluslararası kuruluş ve heyetlerin yetkililerini hedef alan bir ölüm fermanı olarak niteledi.

Yemen hükümet kaynakları, Husilerin BM’den alıkoyduğunu öne sürdüğü gıda yardımlarının örgütün savaş giderlerini karşıladığını iddia etti.