Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Yaz kurslarımız için örnek bir program (2)

B- KUR'AN ÖĞRETİCİLERİNE DÜŞEN VAZİFELER
 
* Öncelikle Kur'an öğreticileri, eğitim ve öğretim işinde ihlâslı, gayretli ve bir eğitimcide bulunması gereken asgari vasıflara haiz olmak zorundadırlar.
 

* Sınıf veya Kurs ortamı itici değil çekici olmalıdır. Loş bir hava, köhne bir mekân olmaktan ziyade aydınlık, temiz, düzenli ve sistemli bir mekân olmalıdır.
 

* Teknolojinin tüm imkânlarından (CD, VCD, tepegöz...) mümkün mertebe istifade edilmelidir.
 

* Öğretmek değil, sevdirmek prensibinden hareket edilmelidir. Çünkü kısıtlı zaman içerisinde öğrenciye verilebilecek en önemli şey, Kur'an eğitiminin gerekliliği ve sevgisi olsa gerek.
 

* Diğer eğitici ve meslektaşlarla işbirliği içerisinde istişareli olarak çalışılmalıdır,
 

* Dini bilgileri öğretme, Kur'an ve Elifba öğretme metodu ile ilgili eserler okunmalıdır. Bugün maalesef bizler hâlâ amatörce bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz. Bu konuda, her Kur'an öğreticisinin Doç. Dr. Mustafa Öcal'ın "Din Eğitim ve Öğretiminde Metodlar" kitabını okumalarını hararetle tavsiye ediyoruz.
 

* Hayırsever insanlarla istişare yapılarak onların teşvikkâr desteklerinden istifade edilmeli ve başarılı öğrenciler çeşitli hediyelerle taltif edilmelidir.
 

* Kursun ortasında ve sonunda dereceye giren, Kur'an okumayı öğrenen çocuklara bir program yaptırılmalı, bütün öğrencilerin velileri davet edilmeli, Kur'an ve Din eğitiminin önemine vurgu yapılmalıdır. Ayrıca bu program çeşitli sosyo-kültürel etkinliklerle zenginleştirilmelidir.
 

* Öğrencilere piknik programı düzenlenmeli ve dopdolu bir gün geçirilmelidir.
 

* Ara sıra bilgi yarışmaları şiir okumaları ve hikâye anlatımları yaptırılmalıdır. Kısacası "Yaz Kursu" değil "Yaz Okulu" düşüncesiyle eğitim ve öğretim yapılmalıdır.
 

* Dersler planlı, programlı ve müfredatlı olmalıdır. Kurs süresince, neleri, nasıl, ne zaman anlatmamız gerektiğinin planını çok iyi yapmalıyız.
 

* Uygulamalı eğitim en başarılı eğitimdir. Mesela namaz: Bütün öğrenciler saf tutturulmalı öğreticiler de saflar arasında gerekli düzeni sağlayarak bir taraftan da namaz dualarını okuyarak onlar da tekrar ederek, iki rekat namaz kıldırmak.
 

* Dersleri öğretirken bol tekrar ve dualarda da talim çok faydalıdır. Bu nedenle eğiticiler okuyup, çocuklar da cümle cümle, kelime kelime tekrar etmelidirler.
 

* Arada bir gönülden samimi sohbetler yapmayı da ihmal etmemeliyiz. Hikâyelerle, örneklerle ve güzel sözlerle anlattığımız şeyleri zenginleştirmeliyiz.
 

* Öğrencilerin adres ve telefonlarını alarak bir problemi olduğunda velisi ile görüşmeyi ihmal etmemeliyiz. İmkân buldukça da velilerle de tanışmalıyız.
 

* Gençlerimizin Kur'an eğitimi ile beraber ağırlıklı olarak dini bilgiler ve ahlak eğitimi üzerinde durulmalı.
 

* Peygamberimizin ve sahabenin hayatından örnekler anlatmak derslere ilgiyi artırmak ve çocuklarda dini bir kimliğin oluşması açısından son derece önemlidir.
 

* Tıpkı bir öğretmen gibi sınıf usulü takip edilmelidir.
 

* Her şeyden önce bu iş için ciddi vakit ayrılmalıdır. Dar vakte getirilip de diken üzerinde bir şeyler öğretmemiz öğrencinin gözünden kaçamayacağını unutmamalıyız
 

* Tüm derslerin tek bir hoca tarafından verilmesi yerine her dersin ayrı bir hoca tarafından verilmesi sağlanmalıdır.
 

* Çocuklara evde aileleriyle yapabilecekleri bazı ev ödevleri de (yemek duası yapmak, kamet getirmek gibi) verilmelidir.
 

* Öğrencilere haftada bir salih amel kazandırılmaya çalışılmalı. (Küçük çaplı tasadduk, büyüklerini ziyaret, kuşluk namazı gibi...)
 

* Zaman zaman veli toplantısı yapılarak veliler, çocuklarının durumundan haberdar edilmelidir.
 

* Kur'an'ı tamamlayan öğrencilere geniş katılımlı bir merasim düzenleyerek "Sertifika" verilmelidir.
 

* Şayet mümkünse bu kurslar yatılı olarak düzenlenmelidir.
 

C- ÖĞRENCİLERE DÜŞEN VAZİFELER
 

* Öğrenci, Kur'an öğrenmenin İslam'ın bir gereği olduğunun şuurunda olmalıdır. Ve bu şuur gerek aile ve gerekse hocalar tarafından özellikle kazandırılmalıdır.
 

* Öğrenci, hocalarını can kulağı ile dinlemelidir.
 

* Öğrenci, arkadaşlarına da bu güzel şeyleri anlatmak ve onları derslere götürmeye çalışmalıdır.
 

* Öğrenci, daha kısa sürede daha çok şey öğrenmek için gayret etmeli ve hocalarıyla, anne babasıyla istişarelerde bulunmalıdır.
 

* Öğrenci, öğrendiklerini evde uygulamaya çalışmalı. (Yemek duası yapmak, namaz kılmak, anne babasına uygun zamanlarda tekrar etmek gibi...)
 

Çalışmak bizden muvaffakiyet Allah'tandır. (son)

yeniakit

Bu yazı toplam 1348 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar