Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Yaz kurslarımız (1)

 
Yaklaşık 16 milyon çocuğumuzu ilgilendiren yaz kursları, önemli bir konumuzdur. Başta Diyanet İşleri Başkanlığımızı, tüm sivil toplum kuruluşlarımızı, dernek ve vakıflarımızı ve Allah rızası için tüm imkânsızlıklara rağmen, mevcut imkânlarını ortaya koyan fahri hizmet elemanlarımızı takdir ediyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yaz Kur'an kurslarımızın daha faydalı olmasına destek verecek bu mesajımızı tüm yetkili kardeşlerimiz gözden geçirir, faydalanacağı konuları programlarına alırlarsa, bizlerin de sevap almalarına vesile olurlar diyor ve mesajımızı takdim ediyorum.

Peygamberimiz (s.a.v)'in "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir" müjdesine nail olabilmek için ömrünü dine ve Kur'an'a adayan insanların hayatlarını ibretle okumuşuzdur.

Bir dönem, köşe bucak saklanarak gizlice Kur'an öğretenleri, Kur'an öğrettiği için kendini tokatlayan amirlere "Evladım! Siz Kur'an okumayı biliyor musunuz? Gelin size de Kur'an öğreteyim" diyen mübarek insanları, Ankara - İstanbul arası tren yolculuklarında Kur'an öğretmek için çırpınan fedakâr önderleri düşündükçe yüreğimiz burkulur ve gözlerimiz nemlenirdi.

Hadisi Şerifteki müjdeye bugün de nail olmak isteyenlere Rabbimizin birçok kapılar açıp kolaylıklar göstereceğine inanıyoruz. Bu vesileyle her yıl düzenlenen "Yaz Kur'an Kursu" programlarını düşünerek Dinimizi ve Kur'an'ı daha güzel ve çabuk nasıl öğretebileceğimiz hakkında BİR YAZ PROGRAMI PROJESİ hazırlamayı uygun görmüş bulunuyoruz. Bu projemizi bölüm bölüm sizlere takdim ediyoruz:

A- ANNE-BABALARA DÜŞEN VAZİFELER

¥ Her şeyden önce evlatlarımıza dinini ve Kitabını öğretmeyi "asli vazifemiz" bilip, onların Kur'an öğrenmesi gerektiğine gerçekten samimiyetle inanmalıyız.

¥ Yavrularımızın dünya hayatlarını kazanmalarını düşündüğümüz kadar ebedi mutluluğu kazanmalarını da düşünmeliyiz

¥ Gazete okumaya, televizyon seyretmeye ayırdığımız vaktin hiç olmazsa bir kısmını Kur'an'ı okuyup öğrenmeye anlamaya ve öğretmeye de ayırmalıyız.

¥ Ev halkımızın kulaklarının ve gönüllerinin Kur'an'a aşina olması için bol bol Kur'an dinlemeliyiz ve dinletmeliyiz. Radyolardan geyik muhabbeti dinlemeye ayırdığımız vaktimizi ve ilgimizi Kur'an'dan esirgememeliyiz.

¥ Teknolojinin yeniliklerinden istifade ederek Kur'an okumayı bilmesek dahi bir mealden anlamını takip ederek Kur'an dinleyebiliriz.

¥ Boş ve lüzumsuz haber gürültüleri yerine aile fertlerimizle birlikte Kur'an saatlerimizin olduğunu düşünelim... Tıpkı haber saatleri gibi... Ötelerden ve gerçeklerden haber veren kurtuluşumuzun şifresi olan Kur'an-i haberler elbette dinlenmeye daha layıktır.

¥ Bilgisayar imkânı olanlar Kur'an'ı öğreten CD'lerden ve internetten istifade etmelidirler.

¥ Küçük çocuklar evlerimizde olay ve hareket ve konuşmaların resmini çekerler. Bu sebeple evlerimizin gündemi İslam ve Kur'an'dan uzak kalmamalıdır.

¥ Pembe dizileri ve lüzumsuz programları izleyen anne ve babanın yavrularının Kur'an sevgisiyle büyümeleri mümkün değildir. O ailedeki çocuklar ancak çizgi film, pembe dizi muhabbetiyle büyüyecek ve şuur altına yerleşen bu kimliklerin ilah gösterilmesinin problemlerini yaşayacaktır. Bunların hastası olan çocukların Peygamber ve Kur'an sevgisiyle büyümesi mümkün olmadığı gibi tevhid akidelerinde de yaralanmalar olacaktır.

¥ Çocuklarımızı, Okullara ve Üniversitelere gönderirken gösterdiğimiz ilgi ve alakayı, yazın Kur'an öğrenmesi için gönderirken göstermediğimizde bu işi savsakladığımızı ve önem vermediğimizi onlar da anlayacaklardır. Bu şekilde Yaz Kursuna giden çocuktan öğrenmesini beklemek elbette yanlış olacaktır.

¥ Çocuklarımızı ellerinden tutup bizzat hocasına götürmeli ve derslerini takip etmeliyiz. Yaz eğitiminde görev aldığı halde sorumluluğunu yerine getirmeyen insanı gerektiği gibi uyarmak da anne babaya düşmektedir.

¥ Kur'an ve dini bilgiler öğrenmesi için çocuklara sevecen yaklaşılmalı, çeşitli hediyelerle teşvik edilmelidir.

¥ Kur'an öğrendiğinde aile içi küçük bir tören yapıp çocuğumuzdan Kur'an'ı dinlemek ve dini sormak sonra da hediyeler takdim etmek suretiyle diğer kardeşleri ve arkadaşları da teşvik edilmelidir.

¥ Haftada bir akşam belirli bir saatimiz, Kur'an veya sohbet saatimiz olmalı; ailenin bütün fertlerinin iştirakiyle bir tefsir kitabından yarım saat kadar bir bölüm okunmalı ve mütalâa edilmelidir.

Bütün bu saydıklarımız anlık olmayıp daimi olmalıdır. Bu süreç devam ettiği müddetçe evimizde bir bereketin olduğunu hep birlikte hissedeceğiz. (Devamı haftaya)

yeniakit

Bu yazı toplam 1451 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar