'Yaygın, sistemli ve organize hareket'

'Yaygın, sistemli ve organize hareket'

'Yaygın, sistemli ve organize hareket'

Al Jazeera'nin elde ettiği ve yasadışı dinleme operasyonun temelini oluşturan müfettiş raporunda dinlemelere ilişkin değerlendirme de yer aldı. Raporu hazırlayan müfettişler, yargıyı yanıltmaya yönelik yanlış ve eksik bilgiler kullanıldığını ve bu eylemlerin 'yaygın, sistemli ve organize' şekilde yapıldığı vurgulandı. 

Müfettiş raporuna göre, birçok şahsın gerçek isimleri yerine ‘yargıyı yanıltmaya yönelik yanlış ve eksik bilgiler’ kullanıldı.
Raporda polislerin, dinleme talep yazılarındaki bilgileri “bilerek” gerçeğe aykırı düzenlediği ve dinleme kararlarını uzatma için yazılan yazılarda da gerçeğe aykırı belge düzenlemeye devam edildiği belirtildi.

Raporda, polislerin ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlâl’ ve ‘kişisel verilerin kaydedilmesi’ suçlarını işledikleri belirtiliyor.

Raporda, Anasaya Mahkemesi ve Yargıtay eski başkanı, bazı milletvekilleri ve bürokratların dinlenildiği belirtiliyor.

Dünkü haberimizde dinlemeye takılan isimlerden birinin de MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri olduğunu , Yeniçeri’nin ‘ Ergenekon soruşturması’ kapsamında hâkim izniyle dinlenildiğini belirtmiştik. Yasalara göre bir kişi milletvekili seçildiğinde bu dinlemelerin kesilmesi gerekiyor. Ancak müfettiş raporunun ilerleyen bölümlerinde Özcan Yeniçeri’nin telefonunun milletvekili seçildikten sonra da iki ay daha dinlenilmeye devam ettiği yazıyor.

“Hiyerarşi dışına çıkıldı”

Müfettişler, raporda bu dinleme karar taleplerinde hiçbir ‘somut’ dayanağın ortaya konmadığını yazdı. Bu dinlemelerle ilgili İçişleri Bakanlığı’nın veya il valisinin onayının alınmadığının vurgulandığı raporda, polislerin ‘hiyerarşi dışına çıktığı’ vurgulandı.
Müfettişler, bu eylemlerin ‘yaygın, sistemli ve organize’ şekilde yapıldığını rapora yazdı.

30 ilde daha inceleme yapılıyor

İstanbul İstihbarat Şube’deki incelemenin devam ettiğini ifade eden müfettiş raporu, kendi görev alanlarına giren Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki İstihbarat müdürlüğündeki incelemelerin de devam ettiğini bildirdi. Ayrıca raporda 27 ilde 5 ayrı müfettiş grubu tarafından İstihbarat Şube Müdürlükleri’nde incelemelerin devam ettiği ve bu illerdeki duruma ilişkin olarak da rapor hazırlanacağı ifade edildi. Bu kapsamda 2008 yılından itibaren yapılan dinlemelerin incelendiği anlaşılıyor.
Rapordaki bu bilgilere bakınca, önümüzdeki dönemde raporlar çıktıkça bu illerde de soruşturmaların açılmasının ihtimal dahilinde olduğu anlaşılıyor.

İnceleme için alınan tedbirler

Müfettişler savcılığa gönderdikleri raporda ,yaptıkları incelemenin nasıl yürüdüğüne ilişkin detayları da paylaştılar. Buna göre müfettişlerin talebi üzerine İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde inceleme ekipleri oluşturuldu. Bu ekiplerin çalışma yapacakları bilgisayarların internet bağlantısının olmaması istendi. Ekipler için güvenlikli odalar seçilmesini isteyen müfettişler, bu odaya sadece inceleme yetkisi tanımlanan kişilerin girmesine izin verilmesini istedi.

Müfettişler, verilerin gizliliği ve güvenliği açısından yapılan çalışmaların flash bellek ortamında yürütülmesini ve hiçbir şekilde bilgisayar hard diskine veya başka bir cihaza kopyalanmamasını istedi.

Bir mülkiye müfettişi ve bir polis müfettişinin birlikte hazırladığı rapor ve ekleri üç bin sayfadan fazla. Rapor, 14 Mayıs 2014 tarihinde Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu’ndan sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Orhan Kapıcı’ya gönderildi.

Selahattin Günday / Al Jazeera Türk