Yaya'ya hapis cezası

Yaya'ya hapis cezası

Türkiye'de ilk... Ordu'da ölümlü kazaya neden olan yayaya 2 yıl 6 ay hapis verildi. Cezası 18 bin 200 lira para cezasına çevrilen yayanın ehliyetine de el konuldu

Trafik kurallarına uymayarak kazaya sebep olan yayaya hapis cezası verilebilir mi?" Yargı işte bu sorunun cevabını 6 yıl tartıştıktan sonra, "Evet, yaya da kusuru nedeniyle ölüme sebebiyet verebilir, bu nedenle hapisle cezalandırılmalıdır" kararı verdi. Olay, 2006'da Ordu Fatsa'da yaşandı. Anayolun karşısına geçmek isteyen Memiş A. refüjden asfalt üzerine indiği sırada tereddütte kalıp duraksadı. Memiş A., 1 metre kadar yol içine girip, iki otomobilin geçmesini beklediği sırada hızla gelen motosiklet kendisine çarptı. Olayda Memiş A. hafif yaralanırken motosiklet sürücüsü Aytaç Ö. öldü.

EHLİYETİNE DE EL KONULDU
Olaydan sonra yaya Memiş A. hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten dava açıldı. Fatsa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında bilirkişi ve Adli Tıp raporlarında Memiş A.'nın asli kusurlu, sürücü Aytaç Ö.'nün ise tali kusurlu olduğu vurgulandı. Mahkeme Memiş A.'yı önce 3 yıl hapis cezasına mahkûm etti. Daha sonra ceza, 'iyi hal'den 2 yıl 6 ay hapse indirildi. Mahkeme yayanın pişmanlığını da dikkate alarak hapis cezasını 18 bin 200 lira para cezasına çevirdi ve 24 eşit taksitte ödenmesine hükmetti. Ayrıca kaza sırasında araç kullanmamasına rağmen konu trafik kurallarına uyup uymamakla ilgili olduğu için yayanın ehliyetine 4 ay süreyle el konuldu.

YARGITAY ÖNCE KARARI BOZDU
Memiş A. kararı temyize götürdü. Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, Karayolları Trafik Kanunu'nda yayalara trafik kurallarına uymamaları halinde sadece idari para cezası (trafik cezası) verilebileceğine ilişkin hükümler olduğunu, yayalara hapis cezası verilemeyeceğini belirtti. Daire, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla bozdu. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, 12'nci Ceza Dairesi'nin bozma kararının yanlış olduğunu savundu. Başsavcılık itirazında, "Sanık yaya, asli kusurla trafik düzenine aykırı davranmış olup, eylemde 'işi gereği gibi yapmama, eksik ve kusurlu davranma' haliyle taksirin unsuru gerçekleşmiştir. Yayanın doğabilecek neticeyi öngörmesi gerekir" denildi. Bunun üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu, "Yaya kurallara uymayarak ölüme sebebiyet vermiştir" dedi ve mahkemenin kararının yerinde olduğunu belirtti.