'Yasin Börü katliamında işbirliği' iddiası

'Yasin Börü katliamında işbirliği' iddiası

Akşam Gazetesi, 6-7 Ekim olaylarında barbarca katleldilen Yasin Börü ve 3 arkadaşı ile ilgili tutuklanan 25 katil zanlısından bazılarının 'Paralel Yapı' üyeleri ile çeşitli dönemlerde bağlantı kurduğu iddia etti.

Akşam Gazetesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Paralel yapı ile örgüt bağlantısı tespit edildi" açıklamasında bahsettiği istihbarat raporlarının detaylarına ulaştığını iddia etti.

Akşam'ın iddiasına göre, "İstihbarat birimleri çözüm sürecinde ardı ardına gelen eylemleri mercek altına aldı. Özellikle Diyarbakır merkezli eylemlerde paralel yapı izleri tespit edildi. İstihbarat birimleri tarafından ortaya çıkartılan kirli ittifakın detayları rapor edildi. Raporlara göre hedefte önce çözüm süreci ardından hükümet var. 17 ve 25 Aralık'ta deşifre olan paralel yapı toplumun 'yumuşak karnı' olan çözüm sürecini itibarsızlaştırıp başarısızlığa uğratmak için PKK'lı bazı gruplarla işbirliği yaptı.  

Bölgede yaklaşık 1 yıldır meydana gelen Lice'deki karakol protestosu, Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'ndaki bayak indirme eylemi ve son olarak 6-7 Ekim Kobani olaylarında baş roldeki kişilerin bağlantıları araştırıldı. Yapılan araştırmalarda paralel yapı üyelerinin bu kişilerle bağlantı kurduğu tespit edildi. 

İstihbarat kaynaklarınca tespit edilen Paralel Yapı - PKK İşbirliği Diyarbakır, Hakkari, Şırnak'ta deşifre oldu. Paralel yapının bu illerdeki PKK'nın gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'ni (YDG-H) taşeron olarak kullandığı ortaya çıktı. 1 yıl önce bazı genç gruplar tarafından kurulan ve silahlı hiç bir eylemi bulunmayan bu örgüt paralel yapı ile irtibat kurduktan sonra silahlanmaya ve kanlı eylemler yapmaya başladı. YDG-H'ye paralel yapı üyelerinin lojistik ve istihbari destek sağladığı tespit edildi. 

Yapılan çalışmada Pensilvanya'dan gelen talimatla Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde bulunan paralel yapı hücreleri uyandırıldı. Paralel yapının bölge sorumluları harekete geçti. Eski dönemde bölgede görev yapan paralel yapıya yakın istihbaratçılar yanlarına aldıkları bilgilerle taşeron bir örgütlenmeye gitti."

Akşam gazetesindeki haberde söz konusu edilen rapordaki detaylar şu şekilde sıralandı: 

- Paralel yapı Öcalan'ın eylemsizlik kararına uymayan PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'yi taşeron olarak kullanıyor.  

- 6-7 Ekim olaylarında öldürülen Yasin Börü ve 3 arkadaşı ile ilgili tutuklanan 25 kişiden bazılarının paralel yapı üyeleri ile çeşitli dönemlerde bağlantı kurduğu tespit edildi.  

- Bingöl İl Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu’nun öldürüldüğü, İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ile polis memuru Uğur Atlı’nın yaralandığı saldırıda yine paralel yapı bağlantıları tespit edildi. Saldırılarda paralel yapının taşeron olarak kullandığı PKK'lılara lojistik destek ve istihbarat verdiği tespit edildi. 

- Paralel Yapı ile PKK içinde bulunan çözüm süreci karşıtlarının en büyük hedeflerinin ise "Türk ve Kürt çatışması" yaratmak olduğunun altı çizilen raporlarda MHP tabanının da bu çatışmanın içine sokulmaya çalışıldığı ve bunun için aktif faaliyetlerinin bulunduğuna yer verildi." (Kaynak: Akşam)