Yasin Börü Davasında Bir Kişiye Tahliye

Yasin Börü Davasında Bir Kişiye Tahliye

Diyarbakır'da 6-7 Ekim Kobani bahaneli olaylar sırasında kurban eti dağıtırken PKK'lılar tarafından hunharca katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarıyla ilgili 34 sanıklı davada...

Davanın, güvenlik gerekçesiyle nakledildiği Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk celsesi tamamlandı.

Tutuklu sanıkların avukatlarının, müvekkillerinin tahliyelerine yönelik beyanları dinlendikten sonra, mahkeme heyeti ara kararlar için baş başa müzakereye çekildi. Ardından Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, ara kararları açıkladı.

Buna göre, müdahillik talepleri kabul edilirken, bazı sanıkların cep telefonu sinyal ve görüşmelerine ilişkin HTS kayıtlarının istenmesi kararlaştırdı. 

Dosyadaki görüntü kayıtlarının netleştirilmesi, sanıkların fotoğraflarının çekilmesi ve fotoğraflar ile görüntülerin bilirkişiye verilerek, rapor alınmasını kararlaştıran heyet, yakalamalı sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar verdi.

Tutuklu sanıklardan Burhan Dicle'yi tahliye eden heyet, diğer tutukluların bu durumlarının devamına hükmederek, duruşmayı 25 Kasım 2015 tarihine erteledi.

Güvenlik nedeniyle Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın bugünkü duruşmasına katledilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Riyat Güneş ile Ahmet Hüseyin Dakak’ın yakınlarının yanı sıra, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Ankara 10. ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin birleştirilen solonunda görülen duruşmayda tutuklu sanıklar Mecnun Akkoyun, Sedat Çoban, Ali Güler, Hasan Uyanık, Mahsun Kurt, Ahmet Tura, Uğur ve Ümit Doğanay, Abdurrahman Turan, Abdurrahim Pamuk, Abdurrahman ve Abdulvahap Turan, Hasan Aldemir, Cihan Yıldız, Burhan Dicle, Remzi Özşan, Mehmet Şah Yüce, Ali Karakurt, Rıdvan Baş, Mehmet Çağlar, Resul Savur, Erkan Balaban ve tutuksuz sanık Ahmet Biçici ile Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un yakınları ve taraf avukatları da hazır bulundu.

Tutuklu sanıklar Hasan Okçu ile Ahmet Tanrıverdi de duruşmayı bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla izledi. Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, "Dava kamu güvenliği gerekçesiyle geldi. En ufak mahkemenin huzurunu bozacak davranış olduğunda kapalılık kararı veririm" uyarısında bulundu.

İzleyiciler, duruşma salonuna üzerileri arandıktan sonra alındı, salonda güvenliği jandarma sağladı.

Kimlik tespiti sırasında bazı sanıkların Kürtçe cevap vermesi üzerine Mahkeme Başkanı, gelecek duruşmalarda Kürtçe tercüman bulundurulacağını söyledi.

İddianamenin özetlenmesinin ardından sanıkların savunmalarının alındı.