Yaşar Büyük Anıt İfade Verecek

Yaşar Büyük Anıt İfade Verecek

Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt 8 yıl sonra e-muhtıra sebebiyle ifadeye çağrıldı.

2007'de Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Büyükanıt, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olduğu Meclis'teki seçimden 8 saat önce çok sert bir laiklik açıklaması yaparak tarihe 'e-muhtıra' diye geçen bildiriyi TSK'nin internet sitesinden yayınlamıştı.

Sözcü gazetesinden Asuman Aranca'nın haberine göre; AK Parti tarafından da aynı sertlikle cevap verilen e-muhtıra dosyası 8 yıl sonra raftan indirildi.

Meclis'te Cumhurbaşkanlığı seçimi için 27 Nisan 2007 günü yapılacak ilk tur oylamadan 8 saat önce, Genelkurmay'ın internet sitesinde bir bildiri yayınlanmış ve bu bildiride, "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkmasıyla ilgili tartışmaların zirvede olduğu kritik bir anda yayınlanan bu bildiri, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir tür 'muhtıra' olarak yorumlanmış, internette yayınlanması nedeniyle de kamuoyunda "e-muhtıra" olarak adlandırılmıştı.

Bu bildiriyle ilgili olarak 2012 yılında yapılan suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir soruşturma başlattığı duyurulmuş, ancak geride kalan 3 yılda herhangi bir ilerleme sağlanamamıştı.

Başsavcılık, dönemin genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın 'tek şüpheli' sıfatıyla ifadesinin alınması için İstanbul'a yazı gönderdi.

Soruşturmaya bakan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli savcı Selda Binboğa Kurtuluş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazarak, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alınmasını istedi.

2012'de yapılan suç duyurusu için Ankara Başsavcılığı soruşturma açmıştı. İlk adım dün atıldı ve savcılık tek şüpheli sıfatıyla Büyükanıt'ı süpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı.

Büyükanıt 'Bildiriyi bizzat ben kaleme aldım' demişti.