Yargıtay'dan Yeni HSYK'ya AB Kriteri

Yargıtay'dan Yeni HSYK'ya AB Kriteri

Yargıtay Başkanı Ali Alkan Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Alkan, yeni yapılacak HSYK'nın AB kriterlerine uygun olması gerektiğini söyledi

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, HSYK değişikliğinde AB'nin, Avrupa Hakimler Birliği'nin ve Venedik Komisyonu'nun kabul ettiği ilkelerin esas alınması gerektiğini belitti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştiren kanun teklifinin Meclis Adalet Komisyonu'ndaki çalışmaları devam ederken, yaşanan tartışmalar nedeniyle Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerinin genel başkanları ve Adalet Bakanı ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son olarak Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ı kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı olarak gerçekleşen kabulde, Yargıtay Başkanı Alkan, HSYK'nın yapısını değiştiren düzenlemeye ilişkin görüşlerini Cumhurbaşkanı Gül ile paylaştı. Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrasında Yargıtay Başkanı Alkan, yaptığı açıklamada, HSYK'nın yapısını değiştiren düzenlemede AB'nin kabul ettiği ilkelerin, Avrupa Hakimler Birliği ve Venedik Komisyonu ilkelerinin esas alınmasının temel ilke olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Alkan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu yönde çalışmalar yaptığını biliyoruz, bu çalışmalara devam ettiğini ifade ettiler" dedi. Güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Alkan, kamuoyunun ve hukuk camiasının tatmin olacağı bir düzenlemenin ortaya çıkacağına inancını dile getirdi. Bu arada YARSAV Başkanı Murat Arslan da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu talebinde bulundu.