Yargıtay: Muhalefet Tazminat İle Susturulmamalı

Yargıtay: Muhalefet Tazminat İle Susturulmamalı

MHP lideri Bahçeli'nin bir konuşmasında Başbakan'a hakaret etmesi üzerine açılan tazminat davasını Yargıtay, “Muhalefetin tazminat baskısıyla susturulması demokratik olmaz” gerekçesiyle reddetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle MHP lideri Devlet Bahçeli aleyhine açtığı tazminatdavasını reddetti. Kurul, siyasette iktidarın veya muhalefetin tazminat baskısıyla susturulması sonucunu doğuracak kararların demokratik olmayacağına karar verdi.

Başbakan Erdoğan, Bahçeli'nin, 22 Ağustos 2009tarihinde yaptığı basın açıklamasındaki sözlerine 100 bin TL'lik tazminat davası açtı. Bahçeli'nin avukatlarının cevap dilekçesinde ise açıklamanın Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına cevap niteliğinde olduğu, eleştiri sınırlarının aşılmadığı savunuldu. Dosyayı inceleyen Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, ise Bahçeli'nin dava konusu olan sözlerinin söyleyene daha 'çok zarar verdiği' iddia edilerek siyasilerin bulundukları konumuneleştirilere açık, hoşgörülü ve tahammüllü olmayı gerektirdiği ifade edildi. Mahkeme, Bahçeli'nin söz konusu ifadeleri şahsiyet haklarının ihlali kastıyla kullanmadığı kanaatine vararak, davanın reddine karar verdi. Karara itiraz edilmesi üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Davayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerelmahkemenin kararını bozdu.

Mahkeme direndi

Dairenin bozma kararında, MHP liderinin konuşmasında yer alan "seviyesiz beyanlarda bulunan, ahlak dışı saldırılar yapan, gaflet ve ihanet içinde olan, çukurda siyaset yapan" ifadelerin hakaret sayılması gerektiği vöe bunlara küçük de olsa bir tazminat ödenmesi gerektiği belirtildi. Yargıtay'ın oy çokluğu ile aldığı bozma kararına Ankara 2. Asliye HukukMahkemesi direndi. Yerel mahkemenin direnme kararında, kavga halini alan siyasetteiktidarın veya muhalefetin tazminat baskısıyla susturulması sonucunu doğuracak kararların demokratik olmayacağı vurgulandı.

Hukuk Kurulu nokta koydu

Yerel mahkemenin Direnme kararında, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve iktidardaki siyasipartinin genel başkanı davacının siyaseten söylenen sözler sebebiyle hoşgörülü ve tahammüllü olması beklenir. Davalının basın açıklamasındaki sözleri siyaseten söylenmiştir. Manevi tazminat ödenmesini gerektirecek şartların bulunmadığı gerekçesiyle direnilmiş ve dava reddedilmiştir" denildi. Yerel mahkemenin kararında direnmesi nedeniyle dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını yerinde bularak oy çokluğuyla onadı.

Kaynak: STAR