Yaptırımlar Sonlandırılmadan Nükleer Anlaşma Yok

Yaptırımlar Sonlandırılmadan Nükleer Anlaşma Yok

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "ABD Senatosu'nun talepleri bizi ilgilendirmiyor, yaptırımlar tamamen sonlandırılmadan anlaşma olmayacak” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Gilan eyaletinin Reşt kentinde yaptığı konuşmada, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin, "Kongre’ye İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde sağlanması hedeflenen nihai anlaşmayı onama veya reddetme hakkı veren" tasarıyı kabul etmesini değerlendirdi.
 ABD Kongresi'nin isteklerinin İran halkını ilgilendirmediğini ifade eden Ruhani, şöyle konuştu:
 "5+1 ülkeleri, ABD Kongresi ve Senatosu, ABD Başkanı ve herkes bilsin ki yaptırımlar sonlandırılmadan anlaşma olmayacak.  ABD senatosunun ve bu ülkenin hainlerinin ne dedikleri, ABD Kongresinin ne istediği hükümetimizi de halkımızı da ilgilendirmiyor. Muhatabımız ne ABD Senatosudur ne de bu ülkenin kongresidir. Muhatabımız sadece 5+1 topluluğudur."
 Dışişleri bakan yardımcıları ve uzmanlar düzeyinde 21 Nisan'da yeniden başlayacak müzakerelerde ana gündemin "yaptırımların kaldırılması" konusu olacağını belirten Ruhani, "Uzlaşı, iyi niyet ve saygımıza karşılık olarak biz de karşı taraftan saygı bekliyoruz” dedi.
 Şirketlerin, yaptırımların kaldırılmasını İran halkından daha fazla istediğini savunan Ruhani, "Tüm Avrupa ve ABD’li şirketler, doğu ve batılı ülke yöneticileri, herkes nihai anlaşmanın sağlanmasını bekliyor. Bu anlaşma tüm dünyanın lehine olacaktır" diye konuştu.
 İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan "5+1 ülkeleri", İran'ın nükleer programı üzerinde aylardır süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.
 ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi de Kongre'ye İran'la nükleer müzakerelerde varılacak olası bir nihai anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti.
 Kaynak: AA