Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Yaptığımız işler güzel olsun

Bu haftaki mesajımızda, siz okurlarımızı, Sebe Sûresi"nin 11. ayeti ile tanıştırmaya çalışacağız. Dört haftadır sizlere sunulan mesajlar, bir zincirin halkaları gibi birbirlerine bağlı ve irtibatlı konular üzerinde oldu. Bu haftaki yazımızla, konumuzu tamamlamak istiyoruz.
"Geniş zırhlar yap, dokumasını ölçülü yap ve hepiniz iyi işler yapın. Çünkü ben, yaptıklarınızı görmekteyim" ayetini hak ettiği seviyede anlamak için, bazı kelimeleri, kavramları bilmeliyiz. İnanan bir mü"min için kavramlar, ıstılahlar, kapalı kapıları açan anahtarlara benzer. Anahtarların dişi kırık olursa, kilitleri açamaz. Ne yazık ki bizlere ait İslami kavramların birçoğu İtalyan, Yunan filozoflarının anlayış şekil ve biçimi ile öğrenilmeye çalışılmıştır. Kılık-kıyafetin doğru anlaşılması, tesettür kelimesinin iyi anlaşılmasına bağlıdır. Tesettürü, modaya kurban ederseniz, kılık kıyafetin tamamını yozlaştırmış oluruz. Adalet kavramını hak ettiği şekilde anlayamazsak, adalet adına zulüm yapmış oluruz. Bu sebeple, Sebe Sûresi"nin 11. ayetinde geçen bazı kelimeleri tek tek ele alıp anlamak, konumuzun tamamının anlaşılmasına sebep olacaktır.
O kelimelerden bir tanesi, Sabiğat kelimesidir. Manası, bol, tam, eksiksiz, detaylı ve mükemmel bir şekilde yapılan işler, vazifeler, görevler, ameller demektir.
Diğeri ise serd kelimesidir. Birbiri ardında, birbirini düzenli bir şekilde takip eden ve devam eden, tekrarlanan şey demektir. Mesela, abdestin güzelse, namazın da güzeldir. Dağdan kesilerek getirilen tomruk kaliteli ise, masası, sandalyesi de kaliteli olur.
Bir diğer kelime kaddir kelimesidir. Ölçülü yap, davranışlarında ölçülü ol, demektir. Mesela, eğitimde, siyasette, ekonomide, sanayide, ahlakta ölçülü olmak, ölçülü iş yapmak ve ölçülü davranmak gerekir.
Gelelim ayetin verdiği mesaja. Maddi ve manevi bela ve musibetlerden koruma, korunma mücadelesinde, örnek verilen şey zırhtır. İşte bu zırhın yapılmasını Kur"an bize örnek olarak vermektedir. Nasıl mı? İşte cevabı:
Zırh parçalarını ve halkalarını üretirken. Birbirine eklerken, plana, ölçüye ve hesaba riayet edilmesi istenmektedir. Zırh imalatındaki çalışma süresini belirleyecek bir programın yapılması emredilmektedir. Halkaların çok ince yapılmaması istenmekte. Aksi halde sallanma olacağı hatırlatılmakta, çok sert olarak ele salınmaması hatırlatılarak, kişiye ağırlık vermemesi hedeflenmektedir. Zırh üzerinden ince bir mesaj veriliyor Muhammed ümmetine:
Siz de ey Muhammed Ümmeti! Barış içinde düzenli ve verimli çalışın. Daha iyi, daha güzel, meşru, hayırlı ve faydalı işler yapın. İslam"ın emirlerine riayet edin. Ben, sizin yaptıklarınızı biliyor, görüyor ve takip ediyorum...
Yollara döşenen asfalttan elektrik direğine, Arafat"taki vakfeden, Somali"ye verilen yardıma varıncaya kadar, her işimizde, her hizmetimizde ve tüm kulluğumuzda, namuslu, iffetli, imanlı, ahlaklı, düzen ve intizama riayet ederek ömür sürmemiz, dinimizin üzerimizdeki en temel haklarından biri olmalıdır. Yasak savar kabilinden, göz boyama şekline varıncaya kadar, lakaytlık ve laubalilikle ele alınan hiçbir şeye Rabbimizin iltifatı yoktur. Çünkü O, yapılan bir şeyin güzel olmasını emreder. Sevgiler ve saygılarla Allah"a emanet olunuz.

 
akit

Bu yazı toplam 1792 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar