Yapısal Reform Paketi ekonomide tarihi kararlar

Yapısal Reform Paketi ekonomide tarihi kararlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonominin yeni yol haritası niteliğindeki Yapısal Dönüşüm Paketi'ni açıklıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonominin yeni yol haritası niteliğindeki Yapısal Dönüşüm Paketi'ni açıklıyor.

Davutoğlu'nun açıklamalarının satırbaşlarını paylaşıyoruz ...

Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacağız"

ALTIN 10 YIL

90'lı yıllar dünya ekonomisinin genişlediği büyüdüğü yıllardır. Bu yıllar siyasi istikrarsızlıklar Türkiye ekonomisinin küçülmesine neden oldu. 2000'li yıllarda özellikle 2008'den sonra dünya ekonomisi küçülürken Türkiye ekonomisinin güçlendirdiğini görüyoruz. Bu siyasi istikrar ve planlı yapılanmanın sonucudur.

AK Parti iktidarları dönemi ekonomide "Altın 10 yıl" olarak anılmaktadır.

62. Hükümet porgramı 2023'e kadar geçen dönemi kapsayacak. Haziran'daki seçimlere kadar değil 2023 kadar devam edecek.


başbakan ahmet davutoğlu öncelikli yapısal dönüşüm paketin açıklıyor.png 
2018'E KADAR Kİ İLK HEDEFLER

5 ana prensipten bahsetmek istiyorum. 

SİYASİ İSTİKRAR VE GÜVEN İLE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ:  Siyasi istikrararın sürdürülmesi ve ekonomik öngörünürlüğün korunması elzem ve önceliklidir.

İNSAN ODAKLI KALKINMA: İnsani kalkınma kavramını özellikle kullanıyoruz.  İnsanımız ve bulunduğumuz coğrafya iki büyük avantajımız. Ekonomide nitelikli yapılanmayı bu iki temel üzerine kuracağız. Bugün açıklayacağımız yapısal dönüşüm programının ana temeli de bul olacak.

ÜRETİM TEKNOLOJİ DEĞİŞİM: Üretim teknolojiye intibakı sağlamazsanız büyük hatalar yapılıyor. Bu teknolojik değişimin üretim alanları üzerine etkisini geliştirmemiz gerekiyor.  Sanayileşmede kaybettiğimiz 100 yılı bugün kaybetmemek durumundayız. ARGE'ye ağırlık veren eylem programlarını ele alıyoruz.

BÜTÜNCÜL EKONOMİK ANLAYIŞ: Finans sektörü ile reel sektör arasında var olduğu düşünülen karşıklık bir yanılsamadır. Güçlü bir finans sektörü yoksa taze kan bulamaz. Nasıl siyasi istikrar ile ekonomik istikrar arasında bir bağlantı varsa finans sektör ile reel sektör arasında da benzer bir yapı vardı. 2001 krizinde yaşadık. Bankalar kapanınca fabrikalar da kapanmaya başladı. 

Bugün açıklayacağımız eylem planı ağırlıklı olarak reek sektörle ilgilidir. 

KÜRESEL PİYASAYLA ENTEGRASYON: Küresel ekonomileri anlayan ve anlatan bir ülke olmalıyız. Dünya ekonomisine kapalı sistemler krizlere hazırlıksız yakalanır.

G20'DE HERKES GÖRECEK

G20 dönem başkanlığında herkes Türkiye'nin ekonomik gücü ve ekonomi donanımını görecek. 

CARİ AÇIK HEDEFİ

Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir.

BU BİR TEMENNİ DEĞİLDİR

En temel önceliklerimizden birisi, ekonominin bütün olarak yönetilmesi olacak: Bugün ilan edeceğimiz 9 sektör ve 417 eylemn planı reel sektöre ait olacak. Önümüzdeki dönemde 8 maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında 8 maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımları açıklanacak.

Başbakan dokuz programı şöyle açıkladı: 

1-İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı 
2-Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı 
3-Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim 
4-Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı 
5-Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı 
6-Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı 
7-Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı 
8-Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı
9-Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

YENİ TEŞVİK PAKETLERİ GELİYOR

Cari açığın ardında ithal bağımlılığı var. MTA'nın yurtdışı madencilik faaliyeti yapacağı bir düzenlemeye gidilecek. Enerji üretim tesislerinin teçhizat üretimi yerli üretim yapılacak. Yeni teşvik paketleri hazırlanacak. Davutoğlu bu alanla ilgili olarak hedeflerinin ihracatın ithalatı karşılama oranını 2018'de yüzde 70'in üzerine çıkarmak olduğunu belirtti.

SANAYİ PLANLARI REVİZE EDİLECEK

Sanayi stratejisi belirli aralıklarla revize edilecek, daha detaylı sektörel bazda alt stratejik planlamalar yapılacak.

YERLİ ENERJİ KAYNAĞI PAYI ARTACAK

2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payını yüzde 35'e çıkarmayı planlıyoruz.

SAĞLIK ENSTİTÜLERİ GELİYOR

Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kuracağız. İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alacağız.2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacımızın yüzde 20'sini, ilaç ihtiyacımızın ise yüzde 60'ını yerli üretimle karşılar hale geleceğiz.

EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Cumhuriyet tarihin en önemli yapısal dönüşüm faaliyetlerinden birini başlatıyoruz. Bu planlama bir temenni değildir. Her ay izleme komiteleri aracılığıyla takip edilecek ve detaylar kamuoyuyla paylaşılacaktır. 

SORU CEVAP

Başbakan Davutoğlu ve ekonomi kurmayları Yapısal Dönüşüm Paketi'ne ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ YATIRIMLAR NASIL ŞEKİLLENECEK? TEŞVİKLER O BÖLGEYE ÖZEL Mİ OLACAK?

Çözüm süreci bağlamında doğu ve güneydoğuda güven ve istirararın tahsisi içinde bir yatırım cazibesi oluşmuştu. Teşvik paketinde doğu ve güneydoğu anadolu 6. bölge olduğu için en çok teşviğe mazhar bölge. Önümüzdeki dönende doğu ve güneydoğu da büyük bir ekonomik hareketlilik olacağına inanıyoruz. 

6-7 Ekim'de işyerlerinin hedef alması yatırımın artması üzerinden kalıcı bir ekonomi altyapısına darbe vurma amacıydı. Bu zaarraların tazmimine gitme amacımız da buydu.