Yahudiler Odessa'dan ayrılmıyor

Yahudiler Odessa'dan ayrılmıyor

Ukrayna'nın Odessa kentindeki Yahudi Cemaati Başhahamı Baksht, Yahudilerin tahliye hazırlığı içinde olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Biz gitmiyoruz ve tahliye gibi bir hazırlığımız yok" dedi.

 Ukrayna'nın liman kenti Odessa'daki Yahudi Cemaati Başhahamı Shlomo Baksht, Yahudilerin tahliye hazırlığı içinde olduğu yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Biz gitmiyoruz ve insanları tahliye etme gibi bir hazırlığımız yok" dedi.

Baksht, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna genelinde yaşanan olaylarla ilgi yorum yapamayacağını belirterek, kendisinin bir din adamı olduğunu ifade etti. Tek söyleyeceği ve yapabileceği şeyin "ülkede barışın sağlanması için dua etmek" olduğunu vurgulayan Baksht, Odessa'da yaklaşık 40 bin Yahudi yaşadığını söyledi.

Hiçbir yere gitme hazırlığında olmadıklarını vurgulayan Baksht, "Yahudilerin tahliye hazırlığı içinde olduğu yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Biz gitmiyoruz ve insanları tahliye etme gibi bir hazırlığımız yok. Şu anda büyük bir tehlikenin olduğunu düşünmüyoruz. Bu yüzden burada yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Yerel hükümet yetkililerinden bu konuda bir bilgi ya da uyarı gelirse uzaklaşabileceklerine işaret eden Baksht, "Eğer buradan güvenliğimiz için uzaklaşmamızı gerektiren bir tehlike içinde olduğumuz yönünde bir durum yaşanırsa o zaman bir süreliğine uzaklaşabiliriz, yalnızca bir süreliğine. Bizim yerel hükümet organları ile iletişimimiz var. Her gün gelişmelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunuyor, durum değerlendirmesi yapıyoruz. Buradaki durumumuz onların tavsiyeleri ile şekillenecek. Biz Odessa'yı, Ukrayna'yı seviyoruz. Birlik, beraberlik ve barış istiyoruz. Bunun için de dua ediyoruz" diye konuştu.

haber7