Yahudiler Arasında 'İran' Kavgası

Yahudiler Arasında 'İran' Kavgası

İran ile yapılan nükleer anlaşma ABD'deki Yahudi lobilerini birbirine düşürdü.

Anlaşmaya karşı olanlar 'Savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlanıyoruz' diyorİran ile P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkelerinin geçtiğimiz ay Viyana'da vardığı nükleer anlaşmanın ABD Kongresi'nden geçmesi için ikna turlarına başlayan Başkan Barack Obama, önceki gün ülkenin en önemli Yahudi sivil toplum kuruluşularının (STK) temsilcilerini Beyaz Saray'da ağırladı.
Sabah'ın haberine göre iki saatlik basına kapalı görüşmenin ayrıntılarını Ulusal Demokratik Yahudi Konseyi adlı STK'nın başkanı Greg Rosenbaum açıkladı. Rosenbaum, Obama'nın "İran'la anlaşma imzalanmazsa savaş çıkar" görüşünü savunduğunu belirtti. Rosenbaum'a göre Obama'nın savaş senaryosu şu şekilde: Anlaşma gerçekleşmezse İran uranyum zenginleştirmeye devam eder ve nükleer silah üretme kapasitesine ulaşır. ABD müttefiklerini korumak için İran'ın nükleer merkezlerine saldırır. Fakat İran, yıllık 15 milyar dolar harcama yaptığı ordusuyla, yılda 600 milyar dolar askeri harcama yapan ABD'ye kafa tutmak yerine İsrail'e saldırır. Üstelik İran, doğrudan saldırmak yerine ABD ve İsrail'e yönelik terör eylemlerine destek verir.
Obama'nın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla da kaygılarını anlatmak için görüşmek istediği fakat talebinin geri çevrildiği de belirtildi.
Netanyahu da ABD'li Yahudilere seslendiği açıklamasında, İran'ın bu anlaşma sayesinde nükleer silah elde edip dünyaya kabus yaşatacağını savunmuştu. Netanhayu ve Obama'nın açıklamaları yüzünden, Kongre'de önemli bir etki gücü olan Yahudi lobilerinin de bölündüğü belirtildi.
Anlaşma karşıtları "Savaş çığırtkanlığıyla suçlanıyoruz" diyor. Anlaşmayı savunanlar ise "Bize 'kapo' (Nazi toplama kamplarında Alman subaylarla birlikte çalışan Yahudiler) diyorlar, ikinci Holokost'a yol açacağımız söyleniyor" şeklinde kendilerini savundu.