Yahudi Göçü Rekor Kırdı

Yahudi Göçü Rekor Kırdı

srail'in işgal politikaları çerçevesinde teşvik ettiği Yahudi göçü, 2015'te son 12 yılın rekorunu kırarak, 30 bini aştı.

Yaşadıkları ülkeleri terk ederek İsrail'e göç eden Yahudilerin sayısı 2015'te son 12 yılın rekorunu kırarak, 30 bini aştı. İsrail'e en fazla göç edenlerse sırasıyla Fransız, Ukrayna ve Rus Yahudileri oldu.

İsrail gelenlerin önemli bir kısmını planlı olarak işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştiriyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu geçtiğimiz aylarda Fransız Yahudilerine İsrail'e göç etmesi çağrısı yaparak, onları işgal altındaki Batı Şeria'ya yerleştirme sözü vermişti.

İsrail Yahudi Ajansı ile İsrail Göçmen Bakanlığından yapılan ortak yazılı açıklamada, 2015'te İsrail'e göçen Yahudi sayısının 30 binden fazla olduğu, bu sayının bir önceki yılda ise 27 bin 500 olarak gerçekleştiği belirtildi.

İsrail'e en çok Yahudi'nin geldiği ülke 7 bin 900 ile Fransa oldu. Bunu 7 binle Ukrayna Yahudileri, 6 bin 600 ile de Rus Yahudileri izledi. Geçen yıl ise Fransa'dan 7 bin 200, Ukrayna'dan 6 bin ve Rusya'dan 4 bin 900 Yahudi İsrail'e göç etmişti.

Açıklanan rapora göre son iki yılda İsrail'e yapılan Yahudi göçünde yüzde 50 artış oldu. 2014 öncesinde İsrail'e yılda ortalama 20 bin Yahudi göç ediyordu.

 

 

 


İsrail'e dışarıdan en fazla gelenler Doğu Avrupa Yahudileri (15 bin) olurken, bunları Batı Avrupa Yahudileri (9 bin 330) ve ABD ile Kanada'dan gelen Yahudiler takip etti.

İsrail'e bu yıl göç eden Yahudilerin yarısının ise 30 yaş altında olduğu açıklandı. Bu yılki en yaşlı Yahudi göçmen 97 yaşında olurken, en genci ise bir buçuk aylık bir bebek.

Göçü artırmak için büyük paralar harcanıyor

İsrail'in işgal politikaları çerçevesinde teşvik ettiği Yahudi göçünde son yıllarda gözlenen artışa gerekçe olarak ise gelenlere sağlanan vergi indiriminden sosyal yardıma birçok ayrıcalık gösteriliyor.

İsrail Yahudi Ajansı ve İsrail Göçmen Bakanlığı dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudileri İsrail'e göç etmeye ikna etmek için koordineli bir şekilde kampanya yürüterek büyük paralar harcıyor. İsrail Göçmen Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre İsrail'e gelen her bir Yahudi çifte yılda 6 taksit şeklinde yaklaşık 9 bin dolar (35 bin 100 Şekel) nakit para yardımı yapılıyor. Bekarlara yapılan yardım tutarı ise yaklaşık 4 bin 750 dolar (18 bin 412 Şekel).

Gelenler işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştiriliyor

İsrail uyguladığı işgal politikası çerçevesinde, gelen Yahudilerin büyük kısmı Filistin topraklarına yerleştiriliyor. İsrail Başbakanı Netanyahu geçtiğimiz aylarda Fransız Yahudilerine İsrail'e göç etmesi çağrısı yaparak, onları Batı Şeria'ya yerleştirme sözü vermişti.

Bu politikanın sonucu olarak işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Yahudi yerleşimci sayısı 200 bini, Batı Şeria'daki yerleşimci sayısı ise 400 bini aşmış durumda.

Filistinlilerin yarıdan fazlası vatanlarından sürüldü

Filistinlilerin yarıdan fazlası, 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve kendilerinin zorunlu göçe tabi tutulması sonucu vatanlarından sürüldü. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.