'Ya iki Devlet ya da Sonsuza Dek Savaş'

'Ya iki Devlet ya da Sonsuza Dek Savaş'

Eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrailli liderlere iki devletli çözüm çağrısında bulunarak, barışa ulaşılamadığı takdirde savaşın sonsuza kadar sürebileceğini belirtti.

Associated Press'e konuşan Peres, İsrail'in kendi iyiliği için iki devletli çözüm yoluna gitmesi gerektiğini vurguladı. Peres, "Eğer çoğunluğu kaybedersek, Yahudi devleti ya da demokratik bir devlet olarak kalamayız" dedi. 

"Toprağın bir kısmında Yahudi bir devlete sahip olmak, Yahudi bir devlet olmadan bütün toprağa sahip olmaktan iyidir" diyen Peres, "iki devletli çözüme karşı diğer seçenek ise devam eden bir savaş. Kimse sonsuza kadar savaş sürdüremez" şeklinde konuştu.

NETANYAHU'NUN ‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM' AÇMAZI

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, mart ayında yapılan seçim kampanyasında "Bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini" vaat etmiş ancak uluslararası toplumdan gelen tepkiler üzerine seçim sonrası söylemini yumuşatmıştı. 

"Ben tek devletli bir çözüm istemiyorum. Sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm istiyorum. Ancak koşullar değişmeli" diyen Netanyahu, "Altı yıl önce Bar Ilan Üniversitesi'nde yaptığım konuşmada, silahsızlandırılmış ve İsrail'i Yahudi devleti olarak tanıyan bir Filistin devleti kurulması çağrısı yapmıştım. Politikamı değiştirmedim" ifadelerini kullanmıştı.

FİLİSTİN'İN ŞARTLARI

Filistin tarafı ise Netanyahu liderliğinde kurulan yeni hükümetin, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yeri inşalarına devam etmesi ise "iki devletli" çözümü zorlaştırdığını belirtiyor. 

Filistin yönetimi, İsrail'le müzakere masasına oturmak için, Yahudi yerleşim birimi inşasının durdurulması, Filistinli esirlerin serbest bırakılması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınması şartlarını öne sürüyor.