www.adigeyaislam.com

Kosova Adıgelerinden Ramazan Tsey: Tek kişilik tebliğ ve irşad ordusu. Normal Ehl-i Sünnet. Müslümanların ‘öcüleştirilmesine’ yarayan aşırıcı akımlarla alakası yok. ‘Bizim Adıgeciliğimiz halkımızın Müslümanlığını ve İslam’la mütenasip güzel adetlerini ihya etmekten ibarettir’ diyerek ve üstünlüğün ancak takva ile olduğunu vurgulayarak kavmiyetçiliği de elinin tersiyle itiyor. Kurucusu, yöneticisi, yazarı ve derleyicisi olduğu internet sitesi, Rusçadan sonra şimdi Türkçe ve İngilizce de hizmet veriyor.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

19’uncu asırda Kafkasya’dan Osmanlı Devleti’ne hicret eden Adıgelerin/Çerkeslerin hatırı sayılır bir kısmı Balkanlar’a yerleştirilmişti. Bunların neredeyse tamamı, daha sonra (1878 Berlin Anlaşması gereğince) Anadolu ve Bilad-ı Şam topraklarına nakledildi. Bosna-Hersek’te tek-tük Adıge kaldı. Bunların Adıgelikleri bugün sadece isimden ibarettir (SeadÇerkes diye meşhur bir Bosnalı ressam var mesela). Kosova’da ise nasıl olduysa iki Çerkes köyü varlığını günümüze kadar sürdürebildi. Köy olunca, topluluk olunca, Adıge örfü de baki kaldı.

bbRamazan Tsey, bu örf süzgecinden geçmiş Kosovalı bir Müslüman. Şuurlu bir Müslüman. Akrabalarından başlayarak bilmeyenlere İslam’ı tebliğ etmesi, eksik bilenleri de kendi birikimince irşad etmesi gerektiğini bilen bir Müslüman. Bundan 15 sene evvel kalktı Kuzey Kafkasya’ya, Rusya Federasyonu’na bağlı Adıgey Cumhuriyeti’ne, ata yurduna gitti. Orada Tsey kabilesini buldu ve onlardan başlayarak ulaşabildiği bütün soydaşlarına, üzerlerinden Sovyet silindiri geçen ve Müslümanlıkları ağır yara alan Adıgelere İslam’ı anlattı. Kelime-i Şehadet’i anlattı, guslü anlattı, namazı anlattı, orucu anlattı, zekâtı anlattı, Haccı anlattı. Haramları, helalleri, mekruhları, mübâhları, müstehabları anlattı. İfrattan da tefritten de uzak durarak ne bildiyse anlattı ve anlattıklarını güzelce yaşayarak, güzelce temsil ederek güzel bir numune teşkil etti. Cumhuriyet idaresindeki bazı çirkin adamlar bundan rahatsız oldular. Sünniliği şiddet makinesine çeviren kimselere göstermedikleri tepkiyi normal bir Ehl-i Sünnet olan Ramazan Tsey’e gösterdiler. Onu sınır dışı ettiler. Ettilerse ettiler! Ramazan Tsey durmadı, durmuyor; 2005’ten beri muhaceretten yürütüyor tebliğ ve irşad faaliyetlerini. Kurucusu, yöneticisi, yazarı ve derleyicisi olduğu www.adigeyaislam.com sitesi vasıtasıyla Adıgey Cumhuriyeti (Adigeya) Müslümanlarına Adıgece ve Rusça seslenerek “Emr-i Bi’l Maruf, Neh-yi Ani’l Münker” vazifesini bihakkın ifa etmeye çalışıyor.

Türkiye, Suriye, Filistin, Avrupa yahut Amerika’da yaşayan Adıgelerden gelen talepler üzerine www.adigeyaislam.com başka dillerde de yayına başladı. İlk etapta Türkçe ve İngilizce.
Temel amacı “dini bilgileri öğretmek ve insanlara dünya ve ahiret hayatını kazandırmak” olan sitede Kur’an Meali, Hadis, Kafkasya Müslümanları ile alakalı haberler, kitap tanıtımları, dualar, makaleler, sesli ve görüntülü din dersleri ve sorularla-cevaplarla dini mevzular bölümü var.

Ramazan Tsey’in çalışmaları bu sitenin sınırları içinde başlayıp bitmiyor. Sohbetlerinin video kayıtlarını başka vasıtalarla da yayarak kitlesini genişletiyor. 
Bu konuda diyor ki:
“Sosyal medyanın bu zamanda ne kadar önemliolduğu herkesçe malum. Onun için, bizim de gücümüzegöre bu alanda çalışmalarımız var.YouTube, Facebook, Twitter, Vimeo gibi sosyal medyaları kullanıyoruz. Şuan 120’den fazladan videomuz Youtube’da yüklüdür.Videolarımız, Ürdün’den yayın yapan Nart TV’de 4 yıldır yayınlanıyor. Bütün videolarımızı arşiv haline getiriyoruz. Başka televizyonlar isterse onlar da kullanabilir.”

Sitedeki yazılara ve videolara göz attık, “Ummeten Vasaten” (Dengeli Ümmet) manzarasından başka bir şey görmedik. Ramazan Tsey, Müslümanların ‘öcüleştirilmesine’ yarayan aşırı akımların yanından bile geçmiyor. Adıgeliği önemsemekle beraber ümmet şuurunun altını çiziyor, üstünlüğün ancak takva ile olduğu gerçeğini ısrarla vurguluyor ve ‘Bizim Adıgeciliğimiz halkımızın Müslümanlığını ve İslam’la mütenasip güzel adetlerini ihya etmekten ibarettir’ diyerek kavmiyetçiliği de elinin tersiyle itiyor.
“Sitemiz hiçbir siyasi gruba veya cemaate bağlı değildir” diyen Ramazan Tsey, tek kişilik bir tebliğ ve irşat ordusu.
Güzel adam. Güzel site. Bârekallah.

jjj

Bu yazı toplam 1335 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar