WSJ: İsrail, ABD-İran Görüşmelerini Dinledi

WSJ: İsrail, ABD-İran Görüşmelerini Dinledi

Wall Street Journal gazetesi, İran ile Batı arasında yapılan nükleer müzakerelerin İsrail tarafından dinlendiğini söyledi. İsrail, iddiayı hemen yalanladı.

BD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), ABD ve Batı ile İran arasındaki nükleer görüşmelerin İsrail tarafından gizlice takip edildiğini yazdı.

WSJ'ye konuşan eski ve muvazzaf ABD'li yetkililer, İsrail operasyonunun görüşmelere sızmak ve anlaşmanın koşullarına karşı sorun çıkartmak amacını taşıyordu.

Operasyonda, gizli dinlemenin yanı sıra, ABD'nin gizli brifinglerinden, muhbirlerden ve Avrupalı diplomatlardan bilgiler elde edildi.

ABD'li yetkililer, Beyaz Saray'ı sinirlendiren esas konunun casusluktan çok, İsrail'in içeriden bilgileri senatörlerle paylaşması olduğunu belirtti.

Bir yetkili, "ABD ve İsrail'in birbirlerine karşı casusluk yapması bir şeydir. Ancak İsrail'in ABD'nin gizli bilgilerini çalıp bunu ABD diplomasisinin kuyusunu kazmak için senatörlere vermesi başka bir şeydir" dedi.

ABD'nin İsrail'in faaliyetinden, İsrailli yetkililerin birbirleriyle olan konuşmalarını dinlemesiyle haberdar oldu.

Görevini yakında bırakacak olan Avigdor Lieberman ise haberi yalanladı. İsrail'in kendi güvenlik çıkarları ve istihbarat örgütleri olduğunu belirten Lieberman, "Fakat ABD'ye yönelik casusluk yapmayız" dedi. 

Lieberman, müzekerelere ilişkin bilgileri ABD'den değil başka kaynaklardan edindiklerini savundu.