WSJ: ABD İstihbaratına Göre 'Darbe Meşru'

WSJ: ABD İstihbaratına Göre 'Darbe Meşru'

ABD'nin istihbarat servisleri Türkiye'deki darbenin meşru olduğunu düşünüyor. Bu iddia ABD'de yayın yapan Wall Street Journal gazetesine ait.

Türkiye'de başarısız darbe girişimi dünyanın ana gündemini meşgul ediyor. Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir analize göre, ABD'li istihbarat yetkilileri, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin meşru olduğunu düşünüyor.

Wall Street Journal'dan Carol Lee imzalı çıkan haber analizde, ABD istihbaratı ülkede siyahi ayaklanmalar yüzünden darbenin gelişini sezemedi. Türkiye'de akşam saatlerindeki darbe girişiminin ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi acil bir toplantı gerçekleştirdi. Lee'ye göre, ABD istihbaratı öncelikle darbenin teröre karşı bir operasyon olduğunu düşündü ve sessiz kalarak, darbeye destek verdi. Lee, ABD istihbaratının bu zanna nasıl ulaştığını ise açıklamadı.

STRAFOR ERDOĞAN'IN UÇAĞININ ROTASINI YAYINLADI

CIA'ye yakınlığı ile bilinen Stratfor isimli düşünce kuruluşu, Erdoğan'ın uçağı Marmaris'ten havalandıktan sonra uçağının rotasını ve Erdek üzerindeki turlarını yayınlamıştı. Stratfor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'ten İstanbul'a hareket ettiğini radar görüntüleri ile de paylaşmıştı.

TWİTTER HESABINDAN DA DESTEK VERDİ

Stratfor, resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarının yanı sıra resmi sitesinde yayınladığı analizlerle darbeyi desteklerken, Erdoğan'ı da suçladı. 

Stratfor darbe haberleri basına yansıdıktan sonra Türkiye'de yaşananları sosyal medya hesabı üzerinden paylaşırken, darbe kalkışmasından sonra ABD askeri kaynaklarına yakınlığı ile bilinen haber sitesi MSNBC'ye dayandırarak attığı twitte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talebinde bulunduğunu iddia etti.

Erdoğan'ın son dönemde ülkede otoriterleştiği söyleyen Stratfor bu durumun darbeye giden sürece zemin hazırladığını da iddia etti. Darbe kalkışmasının henüz ilk saatlerinde Stratfor'un attığı bir diğer twitt ise daha dikkat çekiciydi. Stratfor'a göre darbeci askerler, kalkışma sonrası Kuzey Irak'taki askerlerini geri çekme kararı aldığına dair bir twit yayınladı.

MİCHEL RUBİN DE AÇIKÇA DESTEK VERMİŞTİ

Niocon taraftarlığıyla bilinen American Enterprise Institute'den Michael Rubin de  New York Post gazetesinde yayınlanan yazısında darbe haberlerinin Türkiye'de hala ordudan ümidin kesilmemesi için bir neden olduğunu yazmıştı. Rubin darbe haberini alır almaz da, 'ordu tarafından devrilen Erdoğan El-Nusra ve DAEŞ'e destek veriyordu' yalanını ortaya atmıştı.

ABD'Lİ SENATÖRÜN SEVİNÇ ANLARI

ABD'li senatör Brad Sherman ise twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Askeri darbe umarım Türkiye'de gerçek demokrasiye yol açar' demiş, buna karşılık Sherman'a twitter hesabı üzerinden cevap veren Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ise “Utanç verici? Seçilmiş bir parlamenter demokratik yollarla seçilmiş hükümete yapılan darbeye destek veriyor” ifardesini kullanmıştı

BAKAN SOYLU, AÇIKÇA SUÇLAMIŞTI

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, ABD istihbaratını, Türkiye'deki askeri darbede Gülen cemaatine destek vermekle suçlamıştı. Bakan Soylu, TRT'nin askerden temizlenmesi sonrasında yaptığı açıklamada, “Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, bir kaç aydır faaliyette bulunuyordu. ABD bize Gülen’i vermek zorundadır” ifadesini kullanmıştı.

KERRY'DEN TEPKİ

ABD, Türkiye'deki bazı hükümet yetkililerinin darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu yönündeki açıklamalarına tepki göstermişti. Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu tür açıklama ve imaların Türk-ABD ilişkilerini zedeleyeceğini belirttiği aktarılmıştı.

Türkiye'de bazı yetkililer darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu belirten veya ima eden açıklamaları devam ediyor...