Wikipedia Yasağı On gün İçinde Kalkabilir

Wikipedia Yasağı On gün İçinde Kalkabilir

‘Bakanların bile ihlal ettiği Wikipedia yasağı on gün içinde kalkabilir’

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Anayasa Mahkemesi’nin açılmasına karar verdiği Wikipedia için gerekçeli kararını bir hafta, on gün içinde açıklayacağını yazdı. Selvi, Wikipedia’nın BTK tarafından yasaklandığı günlerde bazı bakan ve bürokratların değişik yöntemleri kullanarak erişim sağladığını öne sürdü. Selvi, “Bunlar yasak kararının alınması ve uygulanmasında etkin olan isimler çıkarsa şaşırmayın” düşüncesini dile getirdi.

Selvi, “Edindiğim bilgiye göre gerekçeli karar büyük ölçüde tamamlanmış, gerekli incelemelerin yapılmasıyla birlikte 1 hafta 10 gün içinde yayınlanacak.

Böylece yeniden Wikipedia’lı günlere dönmüş olacağız ama zaten halkımız bir yolunu bulup giriyordu. WikiZero en çok kullanılan yöntemdi. WikiPen’i tercih edenler de vardı. İlk başlarda başına sıfır ekleyip girmeyi deneyenler de olmadı değil” ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül geçtiğimiz günlerde Wikipedia için AYM’nin gerekçeli kararını beklediklerini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, Wikipedia'nın erişiminin engellenmesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine 6'ya karşı 10 oy ile hükmetti. AYM,  sulh ceza hâkimliğinden 970 gündür erişime kapalı  Wikipedia'nın yasağının kaldırılmasını istedi.