Wikileaks Açıkladı: Suriye Krizi İsrail için Yapıldı

Wikileaks Açıkladı: Suriye Krizi İsrail için Yapıldı

Wikileaks'in yayınladığı itiraf niteliğindeki yazışmalarda ABD Dışişleri eski Bakanı Clinton, “İsrail’e yapılacak en iyi yardım, Esad’ı devirmektir' ifadelerini kullanıyor

Yenimesaj Gazetesi'nin haberine göre; 2011 yılının Mart ayında başlayan Suriye krizi 6. yılına girdi. Bu zaman zarfında yaklaşık 400 bin insan savaş nedeniyle hayatını kaybetti. 5 milyonu ülke dışında olmak üzere 12 milyon insan evini, yurdunu terk etti. Bütün bunlar ne içindi? Suriye'ye özgürlük getirmek ve halkına zulüm uyguladığı iddia edilen Beşar Esed'i iktidardan indirmek için olduğu söylense de gerçek bundan çok farklıydı. Geçtiğimiz günlerde Wikileaks'in sızdırdığı ABD Dışişleri eski Bakanı, yaklaşan seçimlerde olası başkan adaylarından Hillary Clinton'a ait yazışmalar, bunca dökülen kanın, öldürülen ve yerlerinden edilen insanların İsrail çıkarları uğruna bunları yaşamaya mahkum edildiğini bir kez daha teyid etti.
 
'Esed'in gitmesi İsrail'in çıkarına'

Wikileaks'in sızdırdığı ABD Dışişleri eski Bakanı Clinton'a ait yazışmalar, Suriye'de Beşar Esed'in devrilmesini İsrail'in çıkarı için istendiğini ortaya koydu. Yazışmalara göre Clinton, Suriye'de Esed'in devrilmesinin İsrail'in yararına olduğunu ve İsrail karşıtı “direniş eksenine” darbe vuracağını ifade ediyor. Clinton'un yazışması, “İsrail'e yapılacak en iyi yardım, Esed'i devirmek için Suriye halkına yardımcı olmaktır” ifadesi ile başlıyor. Esed'in devrilmesinin İsrail karşısındaki önemli bir düşmanın sonu anlamına geleceği belirtilen yazışmada İsrail'in Esed'in devrilmesinin kendi çıkarlarına olduğunu şimdi anladığı belirtiliyor. Aynı mesajda dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın CNN'deki bir programda sarf ettiği sözlere de yer veriliyor. Ehud Barak programda “Esed'in devrilmesi Lübnan'da Hizbullah'ı ve Gazze'de Hamas ve İslami Cihad'ı çok zayıflatacak” demişti. Söz konusu yazışmalarda Esed'den sonra Suriye'ye kurulan yeni yönetimin ABD'yi düşman olarak değil dost olarak göreceğinin de altı çiziliyor.

'Şii-Sünni savaşı kötü bir şey değil!'

ABD Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton'a ait Wikileaks'in sızdırdığı bir başka yazışmada ise çıkartılan Suriye krizinde amaçlanan bir başka şeyin de Müslümanlar arasında bir kardeş kavgası olduğunu gösteriyor. Yazışmalarda, “Esed'in düşmesi Şiiler ile Sünni çoğunluk arasında bir savaşı ateşleyebilir. Ki İsrail'i yönetenlere göre bu durum İsrail ve Batılı müttefikleri için hiç de kötü değil” deniliyor.
Suriye krizi İsrail'e yaradı

Clinton'un yazışmalarındaki, “İsrail'e yapılacak en iyi yardım,Esed'i devirmek için Suriye halkına yardımcı olmaktır” ifadesi, aralarında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin de bulunduğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed karşıtı cephenin yaptıklarıyla İsrail'in ekmeğine yağ sürdüğünü ortaya koyuyor. 

Suriye krizi İsrail'e yaradı

Clinton'un yazışmalarındaki, “İsrail'e yapılacak en iyi yardım, Esed'i devirmek için Suriye halkına yardımcı olmaktır” ifadesi, aralarında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin de bulunduğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed karşıtı cephenin yaptıklarıyla İsrail'in ekmeğine yağ sürdüğünü ortaya koyuyor.