Washington’da Suriye çatlağı

Washington’da Suriye çatlağı

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre ABD’nin Suriye saldırısının ardından Amerikalı yetkililer arasında Washington’un Suriye politikası konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşanmaya başladı.

 Reuters haber ajansının bildirdiğine göre ABD’nin Suriye saldırısının ardından Amerikalı yetkililer arasında Washington’un Suriye politikası konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşanmaya başladı.

Haberde Amerikan yönetimi içerisindeki görüş ayrılıklarından dolayı Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in iktidardan çekilmesi konusunun Washington’un temel politikası olup olmayacağının hala belirsiz olduğu bildirildi.

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Amerika’nın Suriye’de birçok önceliğinin bulunduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in kalması halinde Suriye’de istikrar yaşanamayacağını savundu. Nikki Haley, “Beşşar Esed cumhurbaşkanı olarak kaldıkça Suriye’de barışın sağlanmasına imkan yok. Bizim bu süreçte hareket ettiğimizden emin olmamız gerekiyor. Siyasi çözüm Suriye halkının kararlılığıyla gerçekleştirilmelidir” dedi.

Nikki Haley’nin bu sözlerinin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un açıklamalarıyla olan çelişkisine dikkat çekilen haberde Tillerson’un, “Amerika’nın Suriye’ye füze saldırısı, yalnızca daha fazla kimyasal silah kullanılmasını önlemeye yöneliktir. Ordumuzda herhangi bir askeri hazırlık söz konusu değildir. Amerika’nın Suriye’deki önceliği IŞİD’in yenilmesidir. Amerika, Suriye’de istikrarın sağlanabilmesi için siyasi sürecin gerçekleşmesine yardım etmeye odaklanabilir. Biz, Beşşar Esed’in kaderine Suriye halkının karar verebileceğine inanıyoruz” dediği nakledildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir beyaz Saray yetkilisi ABD yönetimindeki bu bölünmeyle ilgili açıklamasında bu konuda yaşanan ince görüş ayrılıklarının maksatlı olmadığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında defalarca IŞİD’in yenilmesinin Beşşar Esed’in görevden uzaklaştırılmasından daha önemli bir öncelik olduğunu söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, pazartesi günü yaptığı açıklamada Suriye’deki kimyasal silahların tamamen yok edilmediğini öne sürerek bundan dolayı Rusya’yı eleştirmiş ve Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silah cephaneliğinin tamamen yok edilmesi konusundaki yükümlülüğünü yerine getirmekte başarısız olduğunu söylemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ise Amerika’nın ihtiyaç olması halinde Suriye’ye daha fazla askeri operasyon yapabileceğini söyledi.

McMaster, “Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed iktidardan çekilmeli mi?” şeklindeki bir soruya cevaben ise “Biz bu değişimde etkili olacağımızı söylemiyoruz. Bizim söylediğimiz şudur: Diğer ülkeler bu zor soruları kendilerine sormalıdır. Rusya kendisine ‘ben burada ne yapıyorum’ diye sormalıdır” dedi.