'Venezuela'da Referandum Bu Yıl Yapılmayacak'

'Venezuela'da Referandum Bu Yıl Yapılmayacak'

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhaliflerin talep ettiği referandumun bu yıl yapılmayacağını kaydetti.

BBC'nin haberine göre, referandumun bu yıl yapılabilmesi için yeterli süre olmadığını belirten Maduro, muhalefeti "sahtekarlıkla" suçladı. Maduro, Anayasa Mahkemesi'nden sürecin iptalini talep edeceğini ifade etti.

Başkent Caracas'ta kalabalık bir guruba hitap eden Maduro, "Muhalefet şartları yerine getirirse, gelecek yıl referandum yapılır. Şartlar yerine gelmediği taktirde ise referandum olmayacak." diye konuştu.

Öte yandan muhalefet, cuma günü sunulan imzaların 600 binini geçersiz sayan Ulusal Seçim Konseyi'ni (CNE), süreci sabote etmek için hükümetle işbirliği içinde çalışmakla suçladı.

'UTANÇ VERİCİ VE PROVOKATİF'

Eski devlet başkanı adayı Henrique Capriles'in de aralarında bulunduğu muhalefet liderleri, geçersiz sayılan imzalar arasında kendi imzalarının da bulunduğunu iddia etti.

Ulusal Meclis sözcüsü Henry Ramos Allup, imzaların geçersiz sayılmasını "utanç verici ve provokatif" olarak niteledi.

Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu. Bu sürenin sona ermesiyle muhalefet nisan ayının sonunda CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı. Muhalefet, yasaya göre gerekli 196 bin imzanın çok üzerinde imzaya 1 haftada ulaşmış ancak CNE muhalefetin sunduğu belgelerde birçok hata ve eksiklik bulunduğu gerekçesiyle süreci ertelemiş, imzaların bir kısmını da geçersiz saymıştı.

Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde, parlamentoda 17 yıl aradan sonra çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu göreve başlamıştı.