Ve beklenen kar başladı

Ve beklenen kar başladı

Meteorolojinin gün boyu yaptığı uyarıların ardından beklenen kar yağışı İstanbul'da başladı. Havanın akşam saatlerinde soğumasıyla birlikte bazı bölgelerde kar yağışı görülürken bazı kesimlerde de karla karışık yağmur hissediliyor.

Meteorolojinin gün boyu yaptığı uyarıların ardından beklenen kar yağışı İstanbul'da başladı. Havanın akşam saatlerinde soğumasıyla birlikte bazı bölgelerde kar yağışı görülürken bazı kesimlerde de karla karışık yağmur hissediliyor. 

Meteorolojiden yağış ve buzlanma uyarısı... Yurdun büyük bölümü yağış altında. Salı, çarşamba ve perşembe günlerinin çok soğuk geçmesi bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi alarma geçti. Peş peşe açıklamalar geldi.

Hava Tahmin Analiz Uzmanı Hayrettin Akoğlu ise karın İstanbul'da saat 21.00'den sonra başlayacağını söyledi.

Başkent Ankara da güne karla uyandı. Kentte yağışın gün boyu ve yarın aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Ve beklenen kar başladı
 

Fotoğraf: Ebru Ekmekçi / İstanbul

KARLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA METEOROLOJİDEN
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da bugün hafif yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde devam eden yağışların, gece saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kara dönüşmesi bekleniyor. 
 
Yağışların, yarın ve Çarşamba günü ise aralıklarla etkili olması bekleniyor. 
 
Yerel olarak kuvvetli (5-20 cm) olması beklenen kar yağışıyla birlikte, kuvvetli kuzeyli rüzgarlar ve özellikle yarın (Salı) gece saatlerinden itibaren buzlanma ve don olayının il genelinde etkili olacağı tahmin ediliyor. 
 
DİKKATLİ OLUN UYARISI YAPILDI
 
Meteoroloji’den yapılan açıklamada ayrıca, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısı yapıldı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yazılı bir açıklama yaparak, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji biriminin tahminlerine göre İstanbul bugün akşam saatlerinden itibaren kar yağışının etkisi altına gireceğini belirtti. 
 
BÜYÜLEYİCİ GÖRÜNTÜLER
 
Saat 16:30 itibari ile son gelen meteorolojik uyarının ardından kar bekleyen İstanbul büyüleyici bir görüntüye büründü. Güneş batarken çarpıcı renkler ortaya çıktı.
 
 
AKOM ALARMA GEÇTİ
 

Açıklamaya göre, belediyenin kış şartlarıyla mücadele ekipleri AKOM’un yönetiminde olumsuzluklara karşı hazır bekletiliyor. Ekipler ana arterlerde ve çevre yollarında muhtemel olumsuzluklara karşı teyakkuzda durumuna getirildi. Alınan meteorolojik bilgiler doğrultusunda yağışın saat 16.00-17.00 arasında İstanbul’da etkili olacağı tahmin ediliyor.

BU UYARILARA DİKKAT

Açıklamada, gece yarısından sonra ise gizli buzlanma olacağı sürücülerin özellikle viyadük ve köprülerde daha dikkatli olması uyarısında bulunuluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu "KÖY TİM"leri ise  köylerde kar kürüme çalışması yapacak. Muhtarların kontrolünde bulunan kürüme aparatlı traktörler köy yolların açık tutulmasında kullanılacak. Açıklamada ayrıca, sürücülerin güvenli ulaşım için kış lastiği kullanmalarını öneriliyor.

Açıklamada ayrıca şu bilgilere yer veriliyor:

"Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı ekipleri 2014-2015  kış sezonu için aralarında Kar Kaplanının da olduğu 1028 araç ve iş makinesi, 4 bin 815 personel ile karlı hava koşullarıyla mücadele ediyor.   İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm birimler ile ihtiyaç halinde hizmet veren şirketlerden  araç ve personel desteği sağlanacak.

AKOM Koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara İtfaiye,  45 adet (Hızır güç) 6*6*6 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı ve 1.058 Personeli ile katılacak.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal Meydanlarında; 223 Personel ve 38 araç ile kış mücadele çalışmaları yapacak. Atık Yönetimi Müdürlüğü; 613 Durak, 207 Üst ve Alt Geçit, 7 Çöp Aktarma İstasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 616 Personel ve 71 araç ile görev yapacak. Zeytinburnu Spor Salonunda,  470  vatandaş misafir ediliyor."

ANALİZ UZMANINA GÖRE 21:00

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava  Tahmin Analiz Uzmanı Hayrettin Akoğlu, İstanbul'da saat 21.00'den sonra  başlayacak karın, gece aralıklarla devam edeceğini, yarın ve çarşamba günü kent  genelinde etkili olacağını bildirdi. Akoğlu, sıcaklığın yarın hissedilir şekilde düşeceğini, hafta sonuna kadar ise 5-10 derece azalacağını söyledi.
 
"OKULLAR AŞIRI SOĞUKTAN TATİL EDİLEBİLİR"
 
Habertürk gazetesine konuşan Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, “Alışık olmadığımız bir soğuk hava dalgası Karadeniz üzerinden Türkiye’ye girdi. İstanbul veAnadolu’nun büyük bir kısmını etkileyecek’’ dedi. Yağan, “Okullar sadece karda tatil ediliyor ama aşırı soğuklarda da bu seçenek düşünülebilir” şeklinde konuştu...
İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise “Bunlar iyi günlerimiz. Mini soğuma dönemine yaklaşıyoruz” ifadesini kullandı.
 
BUGÜN hava durumu NASIL OLACAK?
 
Akdeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz Kıyı kesimi ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların; Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun batısı, Güneydoğu Anadolu ileAntalya'nın doğusu, OrduGiresunSivasErzurummuş ve Bitlis çevrelerinde kuvvetli, Doğu Anadolu'nun batısı, HatayOsmaniyeKahramanmaraşAdana'nın doğusu, GaziantepKilis veadıyaman çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.
 
BATIDA 2 İLA 4 DERECE DÜŞECEK
 
Hava sıcaklığının batı kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise batı bölgelerde kuzey, doğu kesimlerde güney yönlerden yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli (30-40 km/saat), Marmara ile Ege ve Doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.
 
ANKARA KARLA UYANDI
 
Başkentte kar yağışı, kentin yüksek yerlerinde etkili  oluyor.  Akşam saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle Dikmen, Şentepe ve Keçiören gibi kentin yüksek yerleri beyaza büründü. Büyükşehir belediyesi ekipleri, aralıklarla devam eden kar yağışının  ulaşımı olumsuz etkilememesi için ana arterler ve bazı caddelerde kar küreme ve  yol tuzlama çalışması yürüttü. 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre Ankara'da kar yağışı  gün boyu ve yarın aralıklarla devam edecek. 
 
BOLU DAĞI'NDA DA KAR YAĞIŞI VAR
 
Bolu Dağı'nda akşam saatlerinde başlayan yağış nedeniyle görüş  mesafesinin 30 metreye kadar düşmesi sürücülere zor anlar yaşatıyor. Yağış, özellikle D-100 karayolunun Heyelan, Bakacak, Karanlıkdere, TEM  otoyolunun viyadükler ve Bolu Dağı Tüneli kesiminde etkili oluyor. 
 
Karayolları ekiplerinin karla mücadele çalışması yaptığı  güzergahlarda, trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları ve aşırı hız  yapmamaları konusunda uyarıyor. 
 
SALI, ÇARŞAMBA VE PERŞEMBEYE DİKKAT
 
İzmir’de çarşamba ve perşembe günü buzlanma ve don bekleniyor. Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin batısında çok kuvvetli yağış olacağı tahmin ediliyor. Marmara ve Ege Bölgesi’nde hava sıcaklıkları sıfırın altında 10 dereceye kadar düşecek, don olayları yaşanacak. Yapılan son tahminlere göre, hafta içinde Bursa ve Balıkesir’de gece en düşük sıcaklığın, sıfırın altında 10,Çanakkale’de 5, Yalova’da 4 ve İstanbul’da 2 dereceye kadar inmesi bekleniyor.
 
 BUZLANMA VE DON UYARISI
 
İzmir’de çarşamba ve perşembe günü yağış beklenmezken yağış sonrası görülecek soğuk hava nedeniyle buzlanma ve don olayı uyarısı yapıldı. İzmir’de gece en düşük sıcaklığın sıfırın altında 4, Manisa’da 6 ve Aydın’da ise 2 dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor. Kar yağışının aralıklarla etkili olacağı Doğu Anadolu Bölgesi’nde, hava parçalı ve çok bulutlu, aralıklarla kar yağışlı, Erzincan ve çevresinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde geçecek. Yağışlarla bölge genelinde hava sıcaklığında 2 ile 4 derece
düşüş olması bekleniyor.