VATAN'ın Çeçen Yalanı

VATAN'ın Çeçen Yalanı

Vatan Gazetesi’nde yer alan 'O iki Çeçen, Moskova bombacılarıydı' başlıklı habere tepki gösteren İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, çarpıcı açıklamalarda bulundu

Arzu Erdoğral'ın haberi

Rus makamları İstanbul, Zeytinburnu'nda 16 Eylül'de öldürülen üç Çeçen komutan hakkında ilk kez resmi bir açıklamada bulundu denilen ve "Öldürülen üç Çeçen komutandan ikisi, Moskova'da havalimanını basıp 35 kişiyi öldüren eylemcilerdi" sözlerine yer verilen haberdeki iddialarla ilgili olarak İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer on5yirmi5'in sorularını yanıtladı.

İSTANBUL'DAYKEN MOSKOVA'DAKİ SALDIRI NASIL YAPILIR?

Vatan gazetesinde yer alan habere göre Zeytinburnu'nda öldürülen Çeçen komutanın Moskova'daki havalimanını basıp 34 kişiyi öldürdüğü yazıyordu. Ne söylersiniz bununla ilgili olarak?
Şehit edilenlerden iki kişinin orada bulunmasının imkânı yok, her şeyden önce yaşı tutmaz. Vatan gazetesi daha önce de böyle bir yalan haber yaptı. Komutanın iki yıldır Türkiye'de olduğunu biz defalarca söyledik. Türkiye'de bulunduğu sırada yaşanmış bir hadise o. Orada böyle bir şeyin olabilme ihtimali var mı? İstanbul'dayken Moskova'daki saldırıyı nasıl yapacak?

İKİSİNDEN BİRİ YALAN SÖYLÜYOR

Rusya Federal Soruşturma Komitesi adına konuşan sözcü Vladimir Markin, 16 Eylül'de öldürülen Zaurbek Amriyev Rüstem Altemirov cinayetlerinin havalimanındaki olayla bağlantılı olarak soruşturulduğunu ve Çeçen zanlıların kırmızı bültenle arandığını söylemiş"
Hayır. Hiç öyle bir şey yoktu. Bu yalan. Gazetenin mi yoksa Rus savcının yalanı mı onu bilmiyorum. Ama ikisinden biri yalan söylüyor. Kırmızı bültenle aranan biri Türkiye'de sığınmacı olarak kalabilir mi? Onları öldürdüler, katlettiler. Türkiye Cumhuriyeti yeterli bir karşı duruş sergileyemedi ne yazık ki. Katiller bulunamayacağı için şimdi Rus savcı, Rus yetkili ölümleri gölgede bırakabilmek için böyle yalanlar söyleyebiliyor. 3 kişi sokak ortasında infaz edilmiş, onların çıkıp da, hayır biz böyle bir eylem yapmadık diyebilme ihtimali var mı? Onlar da kendi ülkelerindeki dosyayı kapatmak için bu şekilde konuyu kapatmak istiyorlar. Aynı zamanda cinayetlerinin kendi işlediklerinin kabulüdür de bu.

19 YILDA 250 BİN ÇEÇEN ÖLDÜRÜLDÜ

Diyelim ki böyle bir olay var ve o saldırıyı öldürülen Çeçenler yapmış. Yargılanmadan öldürülmeleri normal midir? Ne ile açıklanabilir ki bu durum?
Rusya için bu çok normal. Hukuk devleti olmadığı için. Yargısız infazlar yapmaya alışkın. 19 yılda 250 bin Çeçen öldürüldü. Onların hukukunda normal bir şey. Asıl şaşırması gerekenler insan hakları diyerek dünyayı ayağa kaldıran batı dünyası olmalıdır. Çünkü Putin hükümetinin arkasında duruyorlar.

BİR DEVLETİN TUTUKLAMA İRADESİ VARSA NİYE SAVAŞSIN Kİ?

Soruşturma kapsamında Domodedovo saldırısını yöneten Umarov hakkında gıyabında tutuklama kararı çıktığını ve yakalamaya yardım edenlere 5 milyon dolar ödül verileceği de haberde geçiyor"
Rusya Çeçenistan'ı işgal ettiğinden beri kendisiyle savaşan mücahitlerin başkomutanı hakkında tutuklama kararı çıkartmış. Bu komik ve tuhaf değil mi ama? İşgal ettiği Devletin Başkanı hakkında tutuklama kararı çıkartıyor. Bir devletin bir kişiyi tutuklama iradesi varsa o zaman savaşmaz ki onunla. Tutuklama iradesi olan meşru bir hükümet zaten alır, tutuklar ve yargılar.
Türk yetkililerden iki Çeçen'in öldürüldüğünün kanıtlanmasını istenecekmiş"
İki kişinin ölüp ölmediğinin kanıtı olur mu? Sokak ortasında öldürülmüş işte.

SAVCILIK İDDİANEMEYİ HALEN HAZIRLAMADI

Şu anda Türkiye'de işlenen bu son Çeçen cinayetleri ilgili gelişmeler nedir?
Hukuki bir gelişme yok. Savcılık iddianamesini hazırlamadı hala. Savcılığa gidiyoruz. Emniyet bizi yeterince bilgilendirmedi diyor. Emniyete gidiyoruz biz bilgileri savcılıkla paylaştık diyor. Ortada bir şey yok.

En azından bir açıklama yapsınlar. Olumlu ya da olumsuz. Biz ülkemizde "katilleri bulacağız" da demesinler. Bunu da diyebileceklerini düşünmüyorum artık  ama en azından "ülkemizde cinayet işlemelerini doğru bulmuyoruz" diyebilirler. Bunu bile deseler en azından biraz rahatlayacağız.
Rus istihbaratı ve Rus adli mercileri ile adli yardımda bulunmayı yaparlar mı yapamazlar mı bilmiyorum. 2009 yılında İstanbul'da gerçekleşen bir Çeçen cinayeti akabinde Fransa Cumhuriyet savcılığı Türkiye'ye bir heyet göndermişti. Kendi ülkesinde bir cinayet işlenmiyor olmasına rağmen adli yardım talebinde bulunmuştu Türkiye'den. Yani kendi ülkesinde bir cinayet işlenmesin diye" Türkiye Cumhuriyeti savcılığının verdiği bilgi notu şöyleydi: "İşlenene bu cinayetlerde siyasi bir neden olduğunu düşünmüyoruz. Terör eylemi olduğunu dair ciddi bir delil yok. O sebeple bu sizi çok fazla ilgilendirmez. Adli yardım talebinizi reddediyoruz""

Neden?

Türkiye'deki hukuk sisteminin cinayetler karşısında bakışı bu. 2009'da buydu. 2011'de ne değişti bilemiyorum.

On5yirmi5.com