Varufakis Berlin'de umduğunu bulamadı

Varufakis Berlin'de umduğunu bulamadı

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis, ülkesinin borçlarının yeniden yapılandırılması için Berlin'de Alman mevkidaşıyla görüştü. Toplantıdan bir uzlaşma çıkmadı, Alman Bakan Atina'ya 500 vergi uzmanı göndermeyi teklif etti.

Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesinin borçlarının gözden geçirilip yeniden yapılandırılması amacıyla Avrupa başkentlerinde destek arayışında. Varufakis'in Perşembe günkü durağı Berlin'di. 

Varufakis'in Almanya Maliye Bakanı Wolgang Schaeuble görüşme, Atina ve Berlin hükümetlerinin Yunanistan'daki krize dair yaklaşımlarının birbirne çok uzak olduğunu ortaya koydu. 

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında söylenen sözler bunu net bir şekilde ortaya koydu. Alman Bakan, "Anlaşamadığımız konusunda anlaştık" derken Yunan mevkidaşı "Anlaşamadığımız konusunda bile anlaşamadık" ifadesini kullandı. 

Yunanistan'ın 315 milyar euro borcu bulunuyor. Bir önceki Yunan hükümetinin AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) oluşan 'Troyka' ile anlaştığı beş yıllık kurtarma paketinin en büyük finansörü, 50 milyar dolarla Almanya idi.

Basın toplantısında Schaeuble, "Yunanistan Avro Bölgesi'ne dahil ancak şimdi ne yapacağımız konusunda yoğun ve açık görüşmenin ardından tam olarak hemfikir değiliz" dedi.

Avrupa'da mali ve bankalar krizinin yaşandığını ve bunun henüz tam olarak aşılmadığına dikkati çeken Schaeuble, bu krizden çıkmak için zor bir yola girildiğini ancak doğru bir yolda olduklarını ifade etti.

Borçların silinmesi konuşulmadı

Schaeuble, Troyka'nın kurtarma programının sürdürülmesi gerektiğini belirterek, görüşmede mevkidaşına Yunanistan'daki vergi idaresinin yeniden yapılandırılması için Almanya'dan 500 kadar vergi uzmanı gönderme teklifini yinelediğini açıkladı.

Öte yandan Yunanistan'daki yeni hükümetin almak istediği bazı önlemlere kuşkuyla baktığının altını çizen Schaeuble, "Varılan anlaşmalara uyulması lazım. Güven için güvenilirlik önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Alman Bakan, Yunanistan'ın borçlarının silinmesi konusunu çok fazla konuşmadıklarını, kısa vadede ülkenin mali piyasalara giriş sağlanmasının çok daha önemli olduğunu belirtti.

'Yeniden yapılandırmaya odaklandık'

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis de "Avrupa'daki sorunlara çözüm getirmek için bir partner olarak görüşmeler yapmak istediklerini" belirterek Atina'nın borçlarının silinmesinden çok, borçların yeniden yapılandırılması üzerine odaklandıklarını söyledi.

Avrupa'da baş gösteren krizin Yunanistan'da başladığını ve Avrupa'ya yayıldığını söyleyen Varoufakis, krizin etkilediği Yunan halkının onur içinde yaşamak istediğini, Alman halkının da çok fazla Yunanistan'daki gelişmeleri düşünmemesini istedi.

"Benim Schaeuble'ye mesajım şu: Sadece Yunanistan'ı değil, Avrupa için çözümler bulma konusunda bizim hükümeti potansiyel bir partner olarak görebilirsiniz" ifadesini kullanan Varoufakis, "Herkes evinin önünü süpürmesi lazım. Biz elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Yolsuzlukla ve vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceklerini, aç gözlülüğe son vermek istediklerini, bunun için Avrupalı ortaklarının teknik, manevi, siyasi ve yapısal desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Varoufakis, geçen dönemde zaman kaybedildiğini ve fırsatların kaçırıldığını vurguladı.

Varoufakis, zamanın çok önemli olduğunu, kısa bir sürede Avrupalı partnerlerine ve Troyka'ya kısa, orta ve uzun vadeli çözümler içeren kapsamlı öneriler sunacaklarını belirtti.

Varoufakis, Yunanistan'da yapılan seçimlerin ardından Yunan hükümetini temsilen Almanya'yı ziyaret eden ilk bakan oldu.

Kaynak: Reuters, Anadolu Ajansı