Ürdün'den Türkiye'ye Filistin Çağrısı

Ürdün'den Türkiye'ye Filistin Çağrısı

Ürdün, Türkiye'ye, Filistin davasının Parlamentolar Arası Birliğin (PAB) gündemine alınması için Ürdün meclisine destek olma çağrısında bulundu.

Ürdün, Türkiye'ye, Filistin davasının Parlamentolar Arası Birliğin (PAB) gündemine alınması için Ürdün meclisine destek olma çağrısında bulundu.

Ürdün'ün resmi haber ajansı PETRA'nın haberine göre, Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, Ürdün Meclis Başkanı Atıf et-Taravine ile başkent Amman'da görüştü.

Görüşmede Filistin davasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Taravine, Türkiye'den, Filistin davasının PAB'ın gündemine alınması için Ürdün meclisine yardımcı olması talebinde bulundu.

Başta Türkiye olmak üzere Arap ve İslam dünyasını Kudüs'teki İslamiyet ve Hristiyanlığa ait kutsalları koruma sorumluluğunu yerine getirmeye ve Kudüslü aileleri tehcir etmeyi durdurması için  İsrail'e baskı yapmaya çağıran Taravine, 'Bölgede meydana gelen tüm olaylar, Filistin davasına adil ve kalıcı bir çözüm bulunmaması sonucu yaşanmaktadır.' ifadelerinde bulundu.

Ürdün meclisine ait araştırma merkezinin, İsrail parlamentosu Knesset'in ırkçı yasaları ile ihlallerini araştırdığını, sayısı 156'ya ulaşan kanun ve yasa tasarısından 25'inin son okumada kabul edildiğini aktaran Taravine, söz konusu yasalar ve yasa tasarılarının Filistinlileri, Kudüs'ü, Filistinli tutukluları, insan hakları örgütlerini, işgalin meşrulaştırılmasını ve  Filistin halkının kendi ülkesindeki hakkını ortadan kaldırmayı hedeflediğini açıkladı.

Taravine, Ürdün meclisinin, Filistinliler ile İsrailliler arasında barışı sağlamak için yürütülen tüm çabaları yıkan bu kanunlar ve yasa tasarılarıyla ilgili bölgedeki ve diğer parlamentoları bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Büyükelçi Karagöz de iki ülkenin karşılaştığı ortak sorunlara karşı koymak için  Ürdün ve meclisi ile istişare ve iş birliğine önem verdiğini dile getirdi.

Karagöz, Türkiye'nin, özellikle  Kudüs'teki İslamiyet ve Hristiyanlara ait kutsallar başta olmak üzere bölgesel konularda Ürdün'ün yanında yer aldığını ve desteklediğini ifade etti.

PAB'ın ekim ayında Rusya'nın St. Petersburg kentinde toplanması bekleniyor.