Ürdün İsrail anlaşması

Ürdün İsrail anlaşması

İsrail Ürdün doğalgaz anlaşması yakında imzalanıyor

Ürdün Arab Potash şirketinin İsrailli Delek Energy Group ve  Teksas Nobel Energy şirketi ile bir anlaşma yaparak doğalgaz alımını başlatacağı belirtildi.

Amerikan şirketi Nobel Energy ile İsrail Delek Energy Group şirketinin ortaklaşa çıkardığı doğalgaz aktarımı,  Ölü Deniz’de bulunan Ürdün şirketine boru hatları üzerinden yapılacak.

Wall Street’in yaptı haberde, İsrailli yetkililerin birkaç hafta içinde bu anlaşmanın gerçekleşeceğini ve bunun için hazırlıkların başladığını bildirdiği ifade edildi.  Ürdün büyükelçisi Oded Eran’ın yaptığı bir açıklamada ise anlaşmanın ana hatları üzerinde ittifak sağlandığı ancak teknik detaylar hususunda görüşmelerin sürdüğünü belirterek nihai anlaşmanın çok yakında imzalanacağını açıkladı.

Bilindiği üzere, Arab Potash şirketi birkaç ülkenin ortak olduğu bir şirket olup, Ürdün bu şirketin %33’ne sahip. Ürdün-İsrail arasında yapılan bu anlaşmanın, son günlerde enerji sıkıntısı yaşayan Ürdün için Mısır’dan ve Arabistan’dan aldığı doğalgaza altarnatif teşkil ediyor.

İsrail ile Lübnan devletlerinin ortak deniz sahası olmasına rağmen, bu ortak deniz sahasında Amerikan şirketi Nobel energy ile ortak çalışma yapan İsrail Delek Energy şirketi sessiz sedasız sürdürdükleri araştırmalarında petrol yatağı keşfederek  2010 yılında doğalgazın yanısıra yılda 650 milyar metre küp petrolü çıkarmaya başladılar.

İsrail’in petrolden yıllık elde etti kar 300 milyon dolar olarak biliniyor. İlerleyen günlerde yapacakları yeni keşiflerle bu karı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan İsrail’e bu kazançta Filistinlilerin de payı olduğunu kimsenin hatırlamaması, bunun yanı sıra bunun hiçbir şekilde olası İsrail Filistin barış müzakerelerinde Mahmud Abbas tarafından ele alınmaması oldukça dikkat çekici. 

Ürdün devletinin İsrail ile yaptığı bu anlaşmaya ülke içindeki İsrail muhaliflerinin nasıl bir tepki vereceği merak konusu olmasının yanı sıra, bu petrolde Filistinlilerin hatta Lübnan devletinin de hakkının olduğu gerçeği henüz gündeme taşınmamış önemli bir detay.