Umutlarımız azalıyor

Umutlarımız azalıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle ilgili umutlarımızın azaldığını söylemem gerekiyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Karaman Ermenek’te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldız, maden ocağındaki çalışmaların kesintisiz devam ettiğini söyledi. Önceliklerinin suyu tahliye etmek olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Su tahliyesinde herhangi bir sıkıntımız olmadı ama suyu tahliye ettikçe arkasından çamurun ve bozulan tahkimatın geldiğini gördük. Suyu boşalıyoruz, yaklaşık yatayda 16 metreye kadar su boşaltıldı ancak boşalttığımız yerlerde bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştu. Bu bizim için hem suyu tahliye etmek hem çamuru tahliye etmek hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir."

Yıldız, "Kaldı ki ilerleyen metrelerde göçüklerimiz olabilir. Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Nereyi dağıttığını, hangi tahkimatı bozduğunu şu anda bilmiyoruz. Göçük varsa da 'evet göçük oldu' deriz. Bu nereden kaynaklandığı son derece ortada. Buraya son derece basınçlı, çamurla beraber bir su geliyor ve oradaki ahşap tahkimatları çok rahatlıkla dağıtabilir. Dağıttığı yerden tavan çökebilir ama biz şu anda şantiyede, maden ocağında ne oluyorsa onu bire bir paylaşıyoruz. Böyle bir duyurunun, bilgilendirmenin haricindeki bilgilere de bence tevessül edilmemesi gerekir" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da "Son olan hadise, 'göçük' diye basına yansıyan hadise; oradaki 800 kodunda galerinin önemli bir kısmına, mil dediğimiz bir killi çamur tabaka katlamış. Bir kısmında da aşağı yukarı 1 metrelik kısımında da tahkimatın aşağı indiği görüldü ve bunun üzerine tahkimatla ilgili çalışmalar başlatıldı. Olan hadise budur" diye konuştu.

Madende kurtarma çalışmaları sürüyor

Ermenek'teki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Maden ocağında kurtarma çalışmaları gece boyu devam etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çalışmaları yerinden takip ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Gece boyunca ocakta çalışan görevliler, suyun tahliye işlemlerinin sürdüğünü ancak yer yer meydana gelen çökmelerin bu çalışmaları zorlaştırdığını söyledi.

Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Ali Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende yer yer çöküntüler oluştuğunu, bu çöküntülerin temizlenerek hareket edildiğini belirtti.

Çalışmalar kapsamında açılan yerleri sağlamlaştırdıklarını ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Açılan yerlere bağ atıyoruz, sağlamlaştırıyoruz. Su azalıyor ama, hala su var. Ben bu ocakta çalışmıyorum. Arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak için buradayım. İçeride ben kalmasam bile içeride arkadaşlarım var, bir şey fark etmiyor. Olay arkadaşlarımız ocak içerisinde öğlen yemeği yerken olmuş. Olayın olduğu saat tam yemek  saati. Yemek yerken birden su gelince içeriden çıkamamışlar. Takdiri ilahi. Fakat yemek ocak dışında yenseydi böyle olmazdı diye düşünüyorum. Biz şu an da ümitliyiz, ümidimiz devam ediyor. Çalışmaya devam edeceğiz."