Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Umrenin orta yerindeyiz

 
 
Önceki gün Arafat, Müzdelife, Hira Mağarasının bulunduğu dağın eteklerindeydik..
Peygamber"in ayak izindeki yolculuğumuz sürüyor..
Arafat"ta, Hz. Adem, Hz Havva ile buluşmuştu. Hz. Peygamber veda haccı hutbesini burada okumuştu.. Müzdelife"de gecelemişlerdi.. Mina"da kurban kesildi. Şeytan taşlarken bir anda kendimizi Hz. İbrahim zamanında buluyoruz.. Hz. İbrahim"in yanında Hz. Haacer ve Hz. İsmail var.. Kabe"de Hz. Adem"le başlayıp Hz. Muhammed"e kadar uzanan bir dönemin izlerini buluyorsunuz..
Hira dağının eteklerinde belki de dünyanın en büyük kütüphanesini kurmamız gerek, Kur"an ilimleri ile ilgili.. Akabe biatının yapıldığı vadide mesela İslam dünyasının büyük tahkim merkezi kurulmalı. Hudeybiye"de mesela dünyanın en büyük barış/sulh kongresi kurulmalı..
İlginç değil mi, Hz. Adem"in yanında Hz. Havva vardı. Hz. İbrahim"in yanında Hz. Haacer vardı. Hz. Peygamber"in yanında en zor zamanında Hz. Hatice vardı.. Hz. Hatice ilk Mü"mindi..
Hz. İsa"nın yanındaki kadın annesi. Hz. Meryem bir mucizenin sahibi. Hz. İsa"nın bir diğer adı Kelimetullahtır..
Arafat"ta peygamberimizin veda haccı hutbesinde dikkatleri üzerine çektiği birkaç konu vardı. "Allah"a şirk koşmayın" diyordu, kan davasından vazgeçilmesini istiyordu, Haksız kazanç elde edilmemesi ve ribadan kaçınılmasını istiyordu, Kadınların Allah"ın emaneti olduğundan söz edilerek haksızlıktan sakınılması çağrısında bulunuyordu..
Bana kalırsa Arafat"ı ziyaret edenler, bu hutbedeki vasiyetin mirasçısı olarak, bizzat o mekana gelerek söz vermiş oluyorlar.
Hira"yı ziyaret edenlerin, OKU emrinin gereğini yerine getirmeleri gerek. Ve tabii Cebrail O"na ilk vahyi getirdiğinde o uzlet halinde itikafa çekilmişti. O zaman itikaf konusunu da düşünmeleri gerek. Mina ve Müzdelife"yi ziyaret edenler, kendi şeytanını taşlamalı ve kendi İsmail"inin kim olduğu konusunda düşünmesi gerek.
Hudeybiye"yi ziyaret edenler ihtilaflarını sona erdirmek, sulh yapmak için bir şeyler yapmalı.. Çünki "Sulh/Barış daha iyidir" der Kur"an. Bu bir haksızlığa boyun eğmek demek değildir. Elbette adil bir barıştan söz ediyoruz.
Bu arada Hac"da Arafat"a ulaşım konusunda hizmet verecek metro için deneme seferlerinin başladığını görmek sevindirici..
Bu hafta Medine"ye gideceğiz.. Burada Mirac"a hazırlık var. Ardından veda tavafı. Yeniden Mik"ad"a çıkacağız ve sonra Kabe"ye döneceğiz. Tavaf ardından say ve tıraşla ihramdan çıkacağız..
Medine-i Münevvere programı daha hafif. Mescidi Nebi"yi ziyaret edeceğiz. Uhud şehidliği, Kıbleteyn Mescidi, Fetih Mescidleri, Kuba Mescidi, Cuma Mescidi"ni ve sahabe mezarlarının bulunduğu Mescidi Nebevi"nin yanındaki Cennetül Baki mezarlığını ziyaret edeceğiz.. Ve sonra hurma ve zemzemlerimizi yanımıza alıp ver elini İstanbul.
Akşam üstü Kabe"den dönenler, Türkiye"den bir haber olup olmadığını soruyor.. Arkadaşların dualarında Türkiye de var. Zaten internet ve otel lobisinde sürekli açık olan iki Türk kanalından haberler aynı anda umrecilere ulaşıyor. Herkes CHP, MHP ve bağımsızlarla ilgili gelişmeleri soruyorlar ve bol bol dua ediyorlar..
Cep telefonu ile iletişim de çok yaygın.. Tak konuş kartlar iletişim için kolay ve ucuz bir çözüm yolu. İnternet erişimi de birçok yerde sözkonusu..
Bir gün durup bir gün otel mescidinde sohbet ediyoruz. Konu kutsal mekanlar, yaşanan durum, bu mekanların misyonu ve bize düşen sorumluluklar..
Şeklen ve törensel olarak yerine getirdiğimiz birçok şartın ahlaki, sosyal, kültürel ve manevi boyutundan ne yazık ki, toplum ve İslam ülkeleri yöneticileri çok uzaklarda bulunuyoruz.. Bu konuda herkese önemli sorumluluklar düşüyor. Gezilerimizde, kardeşlerimize bunları anlatmaya çalışıyorum.
Ekrem Kızıltaş da bizimle birlikte, zaman zaman Şevki Yılmaz da katılıyor.. Burada birçok dostla karşılaşıyoruz. Namaz Platformundan Ahmet Bulut"la da bir artaya geleceğiz mesela. Hayat Yayınları Hayati Bayrak da buralarda..
Bugünlük de bu kadar.
Selâm ve dua ile.

yeniakit

Bu yazı toplam 1558 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar