Ukraynalı Askerler Debaltseve'den Çekildi

Ukraynalı Askerler Debaltseve'den Çekildi

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ateşkese rağmen çatışmaların sürdüğü stratejik öneme sahip Debaltseve kentinden Ukraynalı askerlerin yüzde 80'inin çekildiğini açıkladı.


Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda pazar günü başlayan ateşkese rağmen çatışmaların sürdüğü stratejik öneme sahipDebaltseve kentinden Ukraynalı askerlerin yüzde 80'inin çekildiğini açıkladı.

Petro Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna hükümetine bağlı birlikler arasında çatışmaların devam ettiği doğu bölgesine hareket etmeden önce Kiev'deki havaalanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Poroşenko, bu sabah itibariyle Debaltseve'deki Ukrayna askerlerinin planlı olarak geri çekilmeye başladığını kaydetti. Poroşenko, şu anda askerlerin büyük kısmının kentten çıktığını ifade etti. Poroşenko, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Milli Muhafız Birliği'nin Debaltseve'deki askerlerinin planlı ve organize bir şekilde geri çekilmesine ilişkin operasyonu bu sabah tamamladığını söyleyebilirim” dedi. 

Askerlerin yüzde 80'inin silahlarıyla kentten ayrıldığını belirten Poroşenko, Debaltseve'den iki konvoyun daha çıkmasını beklediklerini bildirdi. Ukrayna Devlet başkanı, böylece dünyaya ve Rusya'ya, daha önce ayrılıkçıların söylediği gibi Debaltseve'de bir kuşatma bulunmadığını gösterdiklerini söyledi.

Ukraynalı gönüllü birliklerinin komutanı da bu sabah yaptığı açıklamada, Debaltseve'deki birliklerin kentten çekilmeye başladığını duyurmuştu. Ayrılıkçıların liderleri ise yüzlerce Ukrayna askerinin silahlarını teslim ettiğini, Debaltseve'de "temizlik" yapmaya başladıklarını iddia etmişti.

Donetsk'e bağlı Debaltseve, ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor. Ukrayna'da taraflar arasında ateşkes pazar gününden itibaren başlayan ateşkes anlaşması olmasına rağmen son günlerde ayrılıkçıların bu kente saldırıları sürüyordu.