Ukrayna'dakiDurum Doğu-Batı Ayrışması Değil

Ukrayna'dakiDurum Doğu-Batı Ayrışması Değil

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İngiltere Dışiyleri Bakanı Hauge, Ukrayna'daki durumun Doğu-Batı ayrışması olduğu fikirlerine katılmadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ukrayna’da son dönemde meydana gelen olaylarla ilişkin, bunun bir Soğuk Savaş dönemi Doğu-Batı ayrışması olduğuna dair ileri sürülen fikirleri reddetti.

Kerry, İngiliz muadili Hague ile birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı’nda, çatışma ortamlarında cinsel suçları önleme çabalarının ele alındığı etkinliğe katıldı. Panelin başında Ukrayna’da yaşanan gelişmelere değinen iki bakan, Kiev sokaklarında yaşanan gelişmelerin, Rusya ile Batı ülkelerinin arasında Soğuk Savaş dönemindeki bir ayrışmayı yansıttığı fikirlerine katılmadıklarını kaydetti.

Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri takip ettiklerini belirten Kerry, “Ukrayna’da cereyan eden olağanüstü değişime yardım etmeye çalışıyoruz. Her ikimiz de (John Kerry ve William Hague) Ukrayna’da görüştüğümüz insanların çoğulcu, demokratik bir geleceğe yönelik tutkulu çabalarını desteklemek için bize düşen kısımları yerine getirme taahhüdünde bulunduk. Bu, biri kazanırken diğerinin kaybettiği oyun değil. Bu, doğunu batıya karşı olduğu durum değil, olmamalı da. Bu, Ukrayna’nın halkı ve onların gelecekleriyle ilgili seçim yapmaları hakkında” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague de Kerry’nin görüşlerine katıldığını ifade etti.  Hague, “Bu, özgür insanların hakları, özgür demokratik insanların kararlarını kendilerinin vermeleri hakkında. Biz bunu uluslararası ilişkilerde bir tarafın kazancı diğerinin kaybı olarak görmüyoruz” diye konuştu.

“Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü son derece önemli” diyen Hague, Batılı güçlerin ve uluslararası borç verenlerin “acilen” Ukrayna halkının dönüşümüne destek olacak yardım paketleri hazırlaması gerektiğine dikkati çekti.