Ukrayna'daki Yahudiler tedirgin

Ukrayna'daki Yahudiler tedirgin

Donetsk'teki Yahudi karşıtı bildiri, bölgede yaşayan Yahudileri endişelendirdi.

Rusya yanlısı gruplar, bölgede yaklaşık 10 kentte kamu binalarını işgal ederek "Donetsk Cumhuriyeti"ni kurduklarını ilan etmişti.

Donetsk'teki bir sinagog önünde bu hafta başında sokak lambalarına asılan tek sayfalık bir bildiride Yahudilerin "Donetsk Cumhuriyeti" yetkililerine giderek "kayıt yaptırmaları gerektiği ve kayıt ücretinin kişi başı 50 dolar olduğu" belirtiliyordu.

Üzerinde "Donetsk Cumhuriyeti" damgası ve Rusya'yı temsil eden semboller bulunan bildiride ayrıca 3 Mayıs'a kadar kayıt yaptırmayan 16 yaşından büyük Yahudilerin "sınır dışı edileceği ve buradaki mülklerini kaybedecekleri" yazılıydı.

Ukrayna'nın doğusunda yaşayan Yahudilerin hahambaşı Pinças Vişetski, olaydan dolayı tedirginlik duyduklarını ancak korkmadıklarını söyledi. Vişetski, gerekli güvenlik birimlerine olayla ilgili bilgi verdiklerini belirterek, "Ukrayna, kanunları olan bir ülke. Bizleri korumak polisin ve diğer güvenlik birimlerinin görevi" dedi.

RUSYA YANLILARI BİLDİRİYİ İNKAR EDİYOR

Ukrayna'nın doğu bölümünde ayrılıkçı hareketle gerilim son günlerde artmıştı. Otorite boşluğu oluşan bölgede yaklaşık 20 bin Yahudi’nin yaşadığı belirtiliyor. Bunların 15 bini ise 1 milyon nüfuslu Donetsk kentinde bulunuyor.

Donetsk'te 6 Nisan'dan bu yana valilik binasını işgal altında bulunduran Rusya yanlıları ise bildiriyi kendilerinin dağıttığını kabul etmiyor.

Bildiride imzası bulunan "Donetsk Cumhuriyeti"nin liderlerinden Denis Vladimiroviç Puşilin, bildirinin kendilerine ait olmadığını söyledi. Bildirinin sahte olduğunu iddia eden Puşilin, bunun kendilerini lekelemek ve suçlamak için yapılmış bir provokatif eylem olduğunu savundu.