Ukrayna'da üç ölü

Ukrayna'da üç ölü

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgal eylemlerini sürdürdüğü ülkenin doğusunda gece saatlerinde çıkan çatışmada üç eylemcinin öldürüldüğü bildirdi.

Avakov sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Donetsk kentine bağlı Azov Denizi kıyısındaki Mariupol kasabasında meydana gelen çatışmada 13 kişinin yaralandığını, 63 kişinin ise gözaltına alındığını kaydetti. 
Avakov'un verdiği bilgiye göre, çatışma, Rusya yanlısı ayrılıkçıların bir Ukrayna askeri üssüne saldırmasıyla başladı. Yaklaşık 300 kişiden oluşan silahlı gruba karşı Ukrayna askerlerinin önce uyarı ateşi açtığı, daha sonra silahlarını gruba doğru yönelttiği belirtildi. Ukrayna güçlerinden ölen ya da yaralanan asker yok. Olayın ardından bölgeye takviye özel kuvvetler ve helikopter gönderildi. 
Çatışma ülkenin doğusundaki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Ukrayna, Rusya, Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında Cenevre'de perşembe günü yapılacak zirveyi etkileyebilir. 
İşgalçilere karşı operasyon
Ukrayna güvenlik güçleri, en az 10 kentte resmi binaları işgal eden silahlı ayrılıkçılara karşı salı günü operasyon başlatmıştı. Operasyonda şu ana kadar bazı binalar boşaltılabildi, bazılarındaysa işgal sürüyor. Kiev yönetimi operasyonların süreceğini bildiriyor. 
Ülkenin doğusunda tansiyon 5 Nisan'da yükselmeye başladı. Yoğun bir Rus nüfusunun bulunduğu coğrafyada Rusya yanlıları bazı şehirlerde hükümet binaları ve polis karakollarını ele geçirerek, Ukrayna'dan ayrılma ve bağımsızlık taleplerini dile getirdi. 
Kiev, Rusya'nın Kırım'ın ardından bu bölgeleri de ilhak etmek istediği ve bu nedenle eylemcileri kışkırttığını savunuyor. Geçen ay Ukrayna'ya bağlı özerk bölge Kırım, Moskova'nın askeri desteğiyle önce bağımsızlığını ilan etmiş, daha sonra da referandumla Rusya'ya bağlanma kararı almıştı.
Suçlamaları reddeden Rusya, Ukrayna'nın ülkenin doğusundaki göstericilerin taleplerini dikkate almadığını savunuyor.