Ukrayna ve Suriye, "soğuk savaş satranç tahtası" değil

Ukrayna ve Suriye, "soğuk savaş satranç tahtası" değil

ABD Başkanı Obama, Ukrayna ve Suriye’de yaşananlara ilişkin değerlendirmesinde, ''ABD ile Rusya’nın boy ölçüştüğü “Soğuk Savaş satranç tahtası” olarak görmüyoruz'' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna ve Suriye’de hükümetlerle haklar arasında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin değerlendirmesinde, ''ABD ile Rusya’nın boy ölçüştüğü “Soğuk Savaş satranç tahtası” olarak görmüyoruz'' dedi.

ABD Başkanı Obama, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve Kadana Başbakanı Stephen Harper ile Meksika’nın Toluca kentindeki Kuzey Amerika Lider Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirve sonrası üç lider ortak basın toplantısı düzenledi.


Ukrayna ve Venezuela’daki şiddet olaylar

Ukrayna ve Venezuela’daki şiddet olaylarına değinen Obama, Kiev ve Caracas sokaklarındaki şiddet olaylarını en güçlü şekilde kınadıklarını belirtti.
Obama, her iki ülkedeki şiddetin kabul edilemez olduğuna dikkati çekti. Venezuela’da hükümetin ülkedeki olaylarda dikkati dağıtmak için ABD’li diplomatları suçlamaktan ziyade, kendi halkının meşru şikayetlerinin üzerine eğilmesi gerektiğini işaret eden Obama, Ukrayna’da ise sulhun sağlanmasına yönelik müzakere sürecinin başlatılmasının önemine işaret etti. Obama, başkent Kiev’deki şiddetin önlemesinde asıl sorumluluğun Devlet Başkanı Viktor Yanukovic ile hükümete ait olduğunu vurgulamaya devam edeceklerini belirterek “Eğer ateşkes sağlanırsa, bu, tarafların anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmelerine imkan sağlayabilir” diye konuştu.

Obama, bir gazetecinin şiddet olaylarının yaşandığı Suriye ve Ukrayna’nın ABD ile Rusya arasında bir çekişmeye dönüşüp dönüşmediğini sorması üzerine, şunları söyledi:

“İfade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, adil ve serbest seçimler, rüşvet vermeden iş yapabilme, dininiz ve inançlarınızdan dolayı ayrımcılığa uğramamanın Suriye ve Ukrayna’daki insanların özlemi olduğunu düşünüyorum ki bunlar herkesin yararlanmak istediği temel haklardır.
Sayın Putin bu konuların bir çoğunda farklı görüşe sahip. Bunun gizli bir şey olduğunu sanmıyorum. ABD’de biz, bunları (Ukrayna ve Suriye’yi) Rusya ile rekabete girdiğimiz bazı Soğuk Savaş satranç tahtası olarak görmüyoruz. Bizim hedefimiz, Ukrayna’daki halkın kendi geleceklerinde kendilerinin karar verebilmesinden, Suriye’deki insanların, bombalar patlamadan, kadınlar ve çocuklar öldürülmeden, kimyasal silahlar kullanılmadan veya şehirler bir despot iktidara tutunmak için açlığa mahkum edilmeden karar verebilmelerinden emin olmaktır. Bunlar bizim değerlerimizi ve ulusal çıkarlarımızı ifade ediyor ve bu ulusal çıkarları vurgulamaya devam edeceğiz.”

Obama, Rusya’nın da uzun vadede bu değerlerin ve çıkarların farkına varacağını ve destekleyeceğini ümit ettiğini kaydetti.
ABD Başkanı Obama, “Şu anda, şiddetli anlaşmazlıklara sahip olduğumuz zamanlar var. Sayın Putin’le konuştuğumda, Rusya ile ortak ilgimizin olduğu alanlarda işbirliği peşindeyken bile, bu anlaşmazlıklar konusunda fikrini gizlemeyen biriyim” dedi.