Ukrayna Ülkenin Doğusuna BM Barış Gücü İstiyor

Ukrayna Ülkenin Doğusuna BM Barış Gücü İstiyor

Ukraynalı liderler, ülkede Rusya yanlısı gösterileri bastırmakta yetersiz kaldıkları için ülkenin doğusuna Rusya tehdidine karşı BM barış gücünün konuşlandırılması çağrısında bulunuyor

Ukraynalı liderler, ülkede Rusya yanlısı gösterileri bastırmakta yetersiz kaldıkları için ülkenin doğusuna Rusya tehdidine karşı Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün konuşlandırılması çağrısında bulunuyor.

Ülkenin doğusundaki üç kentte Rusya yanlıları hükümet binalarını işgal etmiş durumda. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasında zaman zaman sıcak çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda hayatını kaybedenler oldu.

Ukrayna Devlet Başkanvekili Aleksandr Turçinov, Rusya yanlısı gösterilerin ülkenin doğusundaki 10 kente yayılmasıyla birlikte ülkeye BM barış gücünün gelmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile telefon görüşmesi yapan Turçinov, Rusya yanlısı ayrılıkçı gösterileri bastırmak için Ukrayna güvenlik güçlerinin BM barış gücüne ihtiyaç duyduğunu söyledi.

BM barış gücünün bölgeye gidebilmesi için, kararın BM Güvenlik Konsdeyinde onaylanması gerekiyor, ancak Rusya'nın konseyde kararı veto etme yetkisi bulunuyor. 

Ukrayna güvenlik güçleri, Rusya yanlısı gösterileri bastırmakta yetersiz kaldı. Turçinov, kamu binalarını işgal eden göstericilerin bu sabaha kadar bu binaları boşaltması için bir çağrıda bulundu ancak çağrıya herhangi bir cevap gelmedi. Turçinov geçtiğimiz günlerde de göstericilere 48 saatlik süre vermiş ardından da müdahale edeceklerini söylemişti. 11 Nisan günü 48 saatlik süre dolmasına rağmen herhangi bir müdahale olmadı. 

Göstericiler, bu sabah saatlerinde Horlivka kentindeki bir polis karakolunu işgal etti, göstericiler karakoldan aldıkları silahları da ele geçirdiler ve diğer göstericilere dağıttılar. Rusya yanlısı işgalcilerin silahlanması, Ukrayna'da güvenlik endişesini giderek artırıyor.