Ukrayna Olayları Nasıl Okunmalı?

Ukrayna Olayları Nasıl Okunmalı?

Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), Amerika’daki en önemli Yahudi lobisi olarak bilinmektedir.

Ukrayna Yahudileri ile İlgili Bilgiler
 
Ukrayna’da resmi kayıtlara göre 120.000 Yahudi yaşamaktadır. Ukrayna Hahambaşı David Bleiche bu sayının 400.000 civarında olduğunu belirtmektedir. Parlementoda 12 milletvekili, iş dünyasında ise çok sayıda işadamı Yahudi kökenlidir.
Allah’ın kutsal toprakları kendilerine yasakladığına inanan ve bir bölümü bu bölgeye göç eden Yahudilerin büyük çoğunluğu Kuzeyde bugün Ukrayna’ya ait olan toprakları kendi ana vatanları edinmişlerdir. Böylece Süleyman Mabedi akabinde Yahudiliğin kadim mabetlerinden birisi de bu topraklarda kurulmuştur. Bilinmesi gereken en önemli husus, İsrail’in bugün Filistin’de kurulmuş olmaması durumunda muhtemelen Ukrayna’da kurulmuş olacağıdır. Yahudilerin vaat edilmiş topraklar inancı da ancak kıyamete doğru nasip olacağına inandıkları bir görüş olduğundan Kudüs’te toplanmayı başarmazdan evvel Ukrayna’da toplanmaya da bir dönemler sıcak bakmışlardır.
 
Ukrayna Sokak Hareketindeki Rolleri
Çeşitli haber kaynaklarında çıkan iddialara göre bazı Siyonistler Ukrayna’daki sokak hareketlerine bizzat katılmışlardır. Halkı örgütleyerek gösterilerin devamını sağlayarak hükümeti devirmişlerdir. Özellikle bölgedeki neo-Naziler’e destek veren Siyonistler olaylarda kilit rol oynamaktadırlar. İsrail gazetesi Haaretz ve Times of Israel, 28 Şubat Cuma günü Delta diye adlandırılan bir emekli İsrail askerinin Ukrayna’daki Yanukoviç karşıtı mücadeleye öncülük ettiğini yazmıştır. İsrail gazetesi Ukrayna’da faaliyet yürüten, aralarında birkaç emekli İsrail askerinin de bulunduğu 40 erkek ve kadından oluşanMeydanın Mavi Miğferlileri isimli birimi de tanımladı. Haberler Ukrayna doğumlu eski İsrail askeri Delta’nın sokak savaşlarında kontrolü ele geçirmek için Givati piyade tugayında İsrail’in yürüttüğü Shu’alei Shimshon keşif muharebesi sırasında edindiği deneyimi kullandığını belirtti. Daha önce bazı Arap ülkelerinde değişik muhalefet gruplarıyla beraber görüntülenen Cezayir Yahudisi Bernard Levy gibi fanatik Siyonist yazarların da olaylara büyük destek verdiği biliniyor. Kiev meydanındaki konuşması sırasında kalabalığı coşturan üslubu, kendi ülkesiyle hiçbir ilgisi olmayan bir siyasi krizde neden bu kadar heyecanlandığı yönündeki şüpheleri de ortaya koymuştur.
 
Uluslararası Alanda Yahudi Lobisinin Olaya Bakışı
Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), Amerika’daki en önemli Yahudi lobisi olarak bilinmektedir. Özellikle Ortadoğu politikasında etkili olan lobi, Obama’nın İran ile sürtüşmeyi azaltma politikasını sert bir dille eleştirmektedir. New York Times’ın analizine göre aylardır ABD Kongresi'nde sürdürdüğü İran karşıtı kampanya ile AIPAC Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'den toplamda 59 senatörün desteğini alarak Kongre'den yeni yaptırım paketi çıkarmak için çalışmalar yapmış ancak bu çalışmalar Obama'nın kararlı tavrıyla püskürtülmüştür.  AIPAC'in Demokrat senatörlere de baskı yapmayı bıraktığını belirten uzmanlara göre, AIPAC'in "istediğini alamadığı" son büyük olay 1981'de ABD Başkanı Ronald Reagan'ın İsrail'in tüm itirazlarını yok sayarak Suudi Arabistan'a Awacs uçaklarının satışıyla gerçekleşmişti. O tarihten bu yana AIPAC istediği yasaları özellikle Senato'da çoğunlukla her iki partinin desteğini alarak oybirliği ile geçirmeyi başarmıştı. Bu grup en son Chuck Hagel’in savunma bakanı yapılmasını da İran ve Suriye düşünceleri nedeni ile engellemek istemişti.
 
Siyonist Lobinin Olaylara Destek Vermesinin Olası Sebepleri
1-      Amerika’daki Siyonist lobi, Obama’nın ABD gibi bir savaş makinesini pasifize ettiğini düşünmekte ve bu durumdan rahatsız gözükmektedir. Şahin kanadı da yanına alan lobi, Irak’tan çekilme, İran ile anlaşmaların ilerletilmesi, Afganistan politikası gibi konularda başkanla aynı düşünmemekte ve baskı kurmaktadır.
2-      Siyonist yapının Putin’den de rahatsız olduğu bilinmektedir. Orta Asya’da önemli bir nüfusun olması ve küresel kapitalist sistemin buradan istediğini alamaması (sömürememesi) paranın patronu Siyonizm’i düşündürmektedir. Siyonistlerin Moskova’nın Ortadoğu politikasından da rahatsız olduğu açık.
3-      Önümüzdeki günlerde Moskova’da da Kiev benzeri bir kalabalığın toplanması yönünde çalışmalar yapıldığı iddia edilmektedir.
 
SONUÇ:
Siyonist Lobi’nin hedefi öyle görünüyor ki Obama ve Putin’i birbirine düşürmek ve bu kavgadan yeteri kadar pay almaktır. Burada altı çizilmesi gereken nokta istediklerinin Amerika ve Rusya’yı birbirine düşürmek değil, Obama-Putin kavgasıyla neo-con Amerika’yı uyandırmak ve Orta Asya enerjisinden olabildiğince yararlanarak bu bölgeye ithalat ve ihracatı maksimum seviyeye çıkarmaktır. Hem Putin hem de Obama’nın politikalarından rahatsız olan İsrail, Ukrayna krizi ne kadar derinleşirse, antipati duyduğu iki lideri de zora düşürmüş olmasından sevinecektir.
Okunulabilecek Kaynaklar

 
 
 
Tımetürk