Ukrayna: Muhalefet Başbakanlık Önersini Reddetti

Ukrayna: Muhalefet Başbakanlık Önersini Reddetti

Ukrayna muhalefeti, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in aylardır devam eden siyasi krizi sona erdirmek için yaptığı önerileri reddetti.

Yanukoviç, muhalefet liderlerine başbakanlık ve başbakanlık yardımcılığı görevlerini teklif etmişti.

Başbakanlık önerilen Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, genel olarak önerileri kabul etmeye hazır olduklarını ancak seçimlere gidilmesi dahil bazı temel taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Başkent Kiev'de prorestocularla polis arasındaki çatışmalar gece boyunca devam etti. Protestocular, içinde polis memurlarının bulunduğu bir binaya saldırdı.

"Korkmuyoruz"

Arseniy Yatsenyuk, Kiev'de binlerce protestocuya hitap etti, "Viktor Yanukoviç hükümetin ülkenin sorumluluğunu almaya hazır olmadığını ilan etti ve muhalefetin görevi devralmasını istedi. Bizim buna tepkimiz ne? Biz Ukrayna'nın kaderi için sorumluluk almaktan korkmuyoruz." diye konuştu.

Yatsenyuk daha sonra attığı bir Twitter mesajında da "Anlaşma yok. Başladığımız işi bitiriyoruz. Liderlerimize halk karar verir" dedi.

Arseniy Yatsenyuk, Salı günü Meclis'in yapacağı oturumun belirleyici olacağını söyledi.

Muhalefet Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalanmasını, aralarında eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun da bulunduğu siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istiyor. Muhalefet ayrıca 2015'te yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin erkene alınmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in başbakan yardımcılığı görevini önerdiği eski boksör Vitali Kliçko da taleplerinde ısrarlı olacaklarını ve müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

Protestolar, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Kasım ayında Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı.

Kriz, bu hafta Kiev'deki Bağımsızlık protestolarda 2 kişinin ölmesi üzeri